Лидерът на френския Национален фронт (НФ) Марин льо Пен смята, че Евросъюзът вече не е жизнеспособен, а Франция трябва да напусне съюза ако не получи от Брюксел ред преференции.

В интервю за в. „Билд ам Зонтаг“ Льо Пен каза: „Евросъюзът е мъртъв, но още не го знае, провали се по всички направления: икономическото (ръстът е много бавен), социалното (бедността нараства, безработицата се намира на твърде високо ниво), сигурността (ЕС не е в състояние да защити своите граници, не може да се защитава от ислямския тероризъм)“, заяви тя. По нейните думи след като“експериментът се проваля така плачевно, то с него е свършено“.

По думите на лидера на НФ ако тя победи на изборите през пролет има намерение да се стреми към преференции от Брюксел под заплаха за излизане от общността: „Изисквам от ЕС да ни върне независимостта по четири пункта: граници, валута, икономика и право“, уточни Льо Пен. „Или ЕС ще се съгласи с това и ние ще се присъединим към (обединените) народи на Европа. Ако Брюксел откаже, тогава ще кажа на французите, че сме длъжни да напуснем ЕС, и ще предложа гласуване за това.“

Льо Пен също така предположи, че избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, означава „край на стария свят, който управлява пазара, на света, в който народите са длъжни да бъдат принасяни в жертва на неолиберализма и да изчезнат“. „Сега започва великото завръщане към нациите и народа“, убеден е лидерът на радикалната дясна партия. По нейните прогнози начело на правителството Тръмп ще отстоява интересите на своя народ, а не на близък до себе си кръг и на финансови концерни.