Със серия от черно-бели снимки, публикувана във Фейсбук, русенската дирекция на Държавния архив отбелязва днешния Бабинден. 21 януари официално е обявен за Ден на родилната помощ през 1951 година, но преди това години наред на този ден българите почитат помощта на „бабите“ - самоуките народни акушерки, които са незаменими при раждането на дете. Празникът е езически и идва от далечни времена, като по нашите земи е бил особено почитан през Възраждането, припомнят от Архива.
Според традицията още преди изгрев слънце майките с деца до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й „полеят“ да си измие ръцете. Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и я дарява с пешкир. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите - да са плодовити и лесно да раждат. На обяд булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на „бабата“ и й подава подноса с храната.
Снимките, които ДА-Русе вчера извади от своите фондове, показват портрет на първата българска акушерка - Христина Ценкова, помогнала за раждането на близо 3500 деца, както и снимки от русенското родилно отделение отпреди около половин век /родилките на едната фотография очевидно са били подготвени за снимката - личи от изпънатите „по конец“ завивки и вперените в тавана погледи/. Със сигурност за много от възрастните русенки ще бъде вълнуващо да прочетат телеграмата, с която служителките в Телеграфната служба на пощата благодарят на една от най-известните и обичани специалистки - д-р Невена Келчева, дългогодишен окръжен акушер-гинеколог на Русенски окръг.