Събеседването с четиримата кандидати за директорския пост на Софийска филхармония, сред които и шефа на Русенската опера Найден Тодоров, вчера се проведе, независимо от протестния митинг пред Министерството на културата. В протеста, организиран от синдикатите в националния оркестър, взеха участие близо две трети от музикантите и служителите. Тяхното недоволство е породено от факта, че конкурсът се провежда в последните дни от мандата на правителството в оставка, при все че позицията е вакантна повече от година след провеждането на последния несполучил конкурс. Протестиращите заявяват, че не са против конкурсите, но искат ясни, прозрачни правила. Притесненията на филхармониците са свързани с това, че конкурсът се провежда в последните работни дни на кабинета и министърът няма да понесе отговорност за своя избор.
Ето какво заявява Николай Куманов, председател на синдикалната организация на Съюза на българските музикални и танцови дейци: „Ясно е кого ще назначи министерството. Ще назначи Найден Тодоров. Мисля, че министърът на културата се готви отново да не спази закона и да го назначи, преди да е изтекъл законоустановеният срок за обжалване, защото в противен случай няма да им стигне времето. Те много добре знаят, че само при този министър може да мине кандидатурата на Найден Тодоров“. 
Резултатите от събеседването се очаква да бъдат публикувани на сайта на Министерството на културата вероятно идната седмица.