Споровете между двете най-големи здравни заведения в Русе - държавната университетска болница и частната многопрофилна болница „Медика“, вече са във фаза открит сблъсък. Фитилът бе запален от искането на УМБАЛ настанената на нейна територия „Медика Кор“ да напусне няколко месеца преди края на договора й за наем, който изтича през юли. В дъното на всичко стои инвазивната кардиология, която „Медика Кор“ практикува от десет години, а другата болница ще стартира скоро.
За никого не е тайна масираната атака срещу Университетската болница и затова искаме да покажем на русенци, че действията ни за изваждане на „Медика Кор“ от сградата на Хирургическия блок са обмислени и законосъобразни, каза зам.-председателят на директорския борд д-р Йосиф Новаков и посочи, че в договора за наем има изрична възможност за предсрочно прекратяване.
Съгласно договора „Медика Кор“ няма право да извършва дублираща дейност, защото работи на наша територия. През септември и декември миналата година ние имаме медицинска дейност по инвазивна кардиология, с което „Медика Кор“ попада в нарушение на това изискване и затова ръководството на УМБАЛ изпрати тримесечено писмено уведомление за прекратяване на договора в средата на февруари, включи се и юристът в болницата Ана Новакова.
Имаме високотехнологичен ангиограф, произведен през септември 2015 година, подготвен е и необходимият персонал за инвазивна кардиология. Освен това единствено ние в Русе разполагаме със Спешно отделение, което функционира 24 часа във всичките 365 дни в годината и с интензивни отделения, които дават възможност за качествени лечения според изискванията в медицината. До сключване на договор със здравната каса за ангиографа, който е в основата и на инвазивната кардиология, има още два месеца и половина, но през това време апаратурата ще работи, като консумативите за нея ще се поемат от УМБАЛ, обясни д-р Новаков. 
Свидетел съм на развитието на кардиологията в нашата болница, включително и с дейността на „Медика Кор“, допълни д-р Любомир Любенов - медицински директор на УМБАЛ и началник на Интензивно терапевтично отделение. От разпространеното в четвъртък открито писмо на „Медика Кор“ се разбира, че за 10 години там са обслужени 23 145 пациенти, но това е резултат и от дейността на УМБАЛ, защото диагностиката и лечението им е направено на база съвместната ни дейност и ползването на нашите възможности от тази болница, подчерта д-р Любенов.
Прекратяването на договора е наложително, тъй като през юни се предвижда да започне преустройството на новото Спешно отделение, а помещението на „Медика Кор“ ще се използва за преместване на клиничната лаборатория с 18 стаи и на четири аптеки от партера. Проектирането трябва да започне незабавно, проектантът вече е избран с конкурс и не мога да си представя какво ще стане, ако не му осигурим фронт за работа, включи се и финансовият директор на болницата Момчил Кастерлиев.
Получихме известие да се изнесем четири месеца преди изтичане на договора. Това ще се отрази върху пациентите ни от четири области до Русе, защото средно на месец на лечение при нас минават около 270 пациенти с инфаркти. Уверението, че УМБАЛ ще поеме тези болни не отговарят на истината, защото там имат един добър апарат и инвазивни кардиолози, но в момента те са напуснали и на практика УМБАЛ няма специалисти за инвазивна кардиология. Този апарат е за много други медицински дейности, но досега не се е чуло, че те се извършват. Да речем, че другата болница все пак има двама инвазисти, но в „Медика Кор“ те са пет и работят денонощно. С двама човека може ли да се осигури денонощен график, коментира собственикът на лечебни заведения „Медика“ д-р Кирил Панайотов и обясни, че строежът на инвазивно отделение на територията на „Медика“ ще бъде завършен до началото на април и веднага ще се вземе акт 16. От средата на месеца ще започне пренасянето, като ще се купи нов ангиограф, за да може другият в сегашното помещение да работи и така поетапно до 30 юни цялото отделение с болните да бъде преместено.
Двете болници могат да съществуват, без да има война между тях, защото това не говори добре за Русе. Работата на лекарите е да лекуват, а не да се плюят, че това или онова не било законно. В „Медика Кор“ са спасени хиляди хора и няма как такава полезна дейност да се спре при условие, че след месеци тя ще се изнесе от УМБАЛ. Спомнете си времето, когато здравеопазването в Русе беше пълна трагедия - АГ комплексът не беше завършен, акушерският факултет беше ликвидиран. Това вече е възстановено и вместо сега да се радваме на придобивките, ние решаваме въпроси с конкуренцията между две болници, е мнението на кмета Пламен Стоилов.
В спора се намеси и управителят на ДКЦ 1 д-р Цветан Райчинов, който обвини директора на УМБАЛ д-р Иван Стоянов, че „всява раздор в здравеопазването“ и го призова „да си тръгне незабавно“.
Аз от незапомнени години съм в русенското здравеопазване и дори съм бил на директорското място в болницата, но досега не помня всички спорни въпроси да се дават на прокурор, а оттам да няма развитие, обясни д-р Райчинов.