Повдигнаха обвинение на зам.-министъра на външните работи в оставка Христо Ангеличин.

Обвинението е за злоупотреба със служебно положение заради престъпване на Закона за обществените поръчки.

В следствения отдел на Софийска градска прокуратура тече проверка на зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин. Това заяви Зорница Таскова - говорител на Софийска градска прокуратура.

Разследването, за което днес е повдигнато обвинение на Ангеличин, е от преди един месец по сигнал на Кристиан Вигенин. В момента Христо Ангеличин е в следствието и му се предявява постановление за привличане в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по служба.

Вигенин е подал само сигнала, не е предоставил документи, те обаче са изискани и са получени от самото външно министерство. Освен това вече голяма част от посланиците са били разпитани и са потвърдили устно, че тези действия са се случили. Предоставени са получените в съответните задгранични предствителства грами, проформа фактури, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Те са получили указания незабавно да се плати конкретна сума за всяко задгранично представителство, различна сума за конкретна фирма, която да достави телефонни компютърни централи.

Арнаудова заяви, че голяма част от посланиците не са предприели такива действия и са преустановени тези действия след намесата на ДАНС и прокуратурата.

Част от посланиците са направили плащанията към фирмата, но след като са научили, че прокуратурата е разпоредила проверка на случая, са изискани обратно парите и фирмата ги е върнала. Щета реално не е настъпила, защото става дума само за няколко дни, обясни Арнаудова и добави, че само един посланик е поискал договор преди да преведе парите и е питал защо няма договор.

Ако бъде признат за виновен Ангеличин може да получи наказание до 5 години лишаване от свобода, както и лишаване от права. Досега са изискани документите от всички задгранични представителства. Разпитани са повечето от задграничните ни представители. Става дума за представителствата ни в Брюксел, Женева, Париж, Анкара и др.

Спрямо Ангеличин е предвидено да бъде взета мярка за неотклонение подписка.

Относно това дали външният министър в оставка Даниел Митов носи някаква отговорност, Таскова коментира, че това допълнително ще се изясни в хода на наказателното производство.