На Хавайските острови в четвъртък стартира научен експеримент, по време на който ще бъдат имитирани условията при полет до Марс.

В продължение на 8 месеца петима доброволци от САЩ и един от Великобритания ще живеят в пълна изолация от външния свят в специален комплекс на склона на спящия вулкан Мауна-Лоа, който напомня на пейзажа на Червената планета.

Това е пети по ред експеримент, организиран от университета в щата Хавай и финансиран от НАСА (Националното управление на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство).

Участниците, избрани с конкурс измежду 700 кандидати, са четирима мъже и две жени.

Специалистите разчитат резултатите от експеримента да са полезни при подготовката на първия истински полет до Марс, който НАСА планира за третото десетилетие на века.

Ще бъдат проучени редица медицински и психологически проблеми, с които може да се сблъска екипажът на кораба, тръгнал на дълго пътуване в открития космос.

Доброволците ще бъдат наблюдавани с камери вътре в комплекса и с чрез закрепени на телата им датчици.

Комплексът е на два етажа с площ 111,5 кв. м. и е разположен на 2,6 км. надморска височина. Има формата на купол, висок 7 метра и диаметър 12 метра. На първия етаж са научната лаборатория и складовете, а на втория – малки спални помещения. Куполът е полупрозрачмен и не е херметически.

Участниците в експеримента ще напускат комплекса само със скафандри, за да вземат проби от почвата и да правят геоложки изследвания. Храната им ще бъде изцяло „космическа” – замразена и консервирана.

Радиовръзката ще се осъществява с 20-минутно изчакване на отговора – толкова време е нужно на сигнала да измине разстоянието между Земята и Марс.