Адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители са дарили близо 100 000 лв. на Софийския районен съд в рамките на мандата на отиващия си председател Методи Лалов. Това става ясно от публикация на съда. Лалов, който на 01 февруари трябва да освободи председателския кабинет на СРС, също два пъти е дарявал лични средства на съда.

След ремонтите на сградите на ГУСВ на бул. “Цар Борис Трети” и на Военното НДК на бул. “Ген. Скобелев” се оказало, че въпреки вложените от държавата десетки милиони, не са достигнали средства за поставянето на гербове, табла със сентенции, витраж и бюст-паметник на проф. Живко Сталев. Без да се посочва, как е била организирана дарителската кампания и дали не представлява конфликт на интереси – явяващи се като страни по дела, пред призваните да бъдат независими съдии от СРС, представители на адвокатски кантори, както и нотариуси, частни съдебни изпълнители и физически лица, на страницата на съда е изразена единствено благодарност: “ръководството на Софийския районен съд благодари на дарителите, които проявиха солидарност и дадоха знак за важната роля на правосъдието, осъзната и подкрепяна не само от публичната власт, но и от гражданското общество. Чрез човешката им щедрост, безкористност и стремеж към съзидание те спомогнаха новата сграда на бул. "Цар Борис III", № 54 да придобие достоен облик на съдебна палата.”

Наред с водещи софийски адвокати, чийто кантори често представляват подсъдими депутати, министри, бизнесмени или популярни представители на престъпния свят, нотариуси и частни съдебни изпълнители, като дарители са представени управителят на фирмата, която е извършвала ремонтите на сградите на ГУСВ и на Военното НДК – Филип Господинов, Фондация “Право и интернет”, специализирана компания за интернет-достъп до юридическо съдържание и др.

Самият Методи Лалов два пъти е посочил своето име като дарител. Веднъж съвместно с Марта Лалова (вероятно съпругата му - бел.ред.). Двамата са дарили 300 лв. за табло със сентенция, на което е записано: “Ivstitia Regnorvm Fvndamentvm – Правосъдието е основа на държавността”. Вторият път Лалов е посочил, че е дарил средства за изработката на Герб на Република България с диаметър 150 см. и 22 карата златно покритие, който е поставен в Конферентната зала на СРС на бул. “Ген. Скобелев” №23.

Най-много средства от дарените общо близо 100 000 лв. са отишли за изработката на гербове за съдебните зали в сградата на ГУСВ – общо 35, всеки на цена от 1500 лв. Близо 30 000 лв. струва изработката на бюст-паметник на “Бащата” на българското гражданско право – проф. Живко Сталев и витраж, които са поставени също в сградата на бул. “Цар Борис Трети”.

В четвъртък Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да предаде на прокуратурата досегашния председател на СРС Методи Лалов заради открити нарушения на Сметната палата при закупуването на 86 мултифункционални устройства на стойност 368 436 лв., без ДДС, които са били за сградата на ГУСВ. “Налице е предварително уговорена поръчка с предварително избран изпълнител”, посочи член на ВСС, който гласува “за” предаването на Лалов на прокуратурата.