Семейството на Доналд Тръмп, който става 45-тия президент на САЩ, е сплотен клан от известни лица, които са много по-богати и от най-разюзданите фантазии на повечето американци и са свикнали с общественото внимание.

Ето кои са най-близките и най-скъпите хора на Тръмп:

Мелания

Израсла в Словения, третата съпруга на Доналд Тръмп е първата от 200 години първа дама, родена в чужбина. Бивша манекенка, която говори пет езика, Мелания има мимолетни публични изяви, но стоеше плътно до мъжа си в кампанията и омаловажи като „момчешки приказки” хвалбите му, че е опипвал жени месеци преди сватбата им.

„Първата съпруга” няма да се нанесе веднага в Белия дом, а ще остане в Ню Йорк поне докато 10-годишният най-малък син в семейството – Барън, общ за нея и Тръмп, не завърши учебната година.

Засега не е ясна обществената й роля, макар че тя обеща да е „традиционна” първа дама като Жаклин Кенеди. Казва, че иска да работи срещу тормоза в интернет и в полза на бедните жени.

Стана обект на критика заради плагиатство от реч на Мишел Обама миналото лято и е много по-малко харесвана от досегашната първа дама. Присмиваха й се заради силния акцент при връчването на американските музикални награди.

Родена като Мелания Кнаус, тя се изявява на модния подиум в Париж и Милано, преди да стане американска гражданка през 2006 – година след като се омъжва за Тръмп.

Иванка

35-годишната дъщеря на новия президент обещава да е открояваща се „първа дъщеря”. Тя е бизнес дама, майка на три деца и любимка на баща си.

Засега не е обявена официалната й функция, но безспорно заедно със съпруга си Джаред, който ще е специален съветник в Белия дом, ще поеме ролята на домакиня на специални събития.

По време на кампанията тя вземаше отношение по въпроси, свързани с жените, и призоваваше за достъпни грижи за децата и равно заплащане на двата пола.

Беше критикувана за присъствието си на среща на Тръмп с японския министър-председател.

Очаква се да се посвети на приобщаването на трите си деца към света на Вашингтон и да излезе от управата на модната си компания.

Красива, добре облечена и шлифована, тя предоставя на своите 2,1 млн. последователи в „Инстаграм” лъскави семейни снимки, но грижливо дозира публичния си образ.

Смятана за обаятелна и умна, тя е завършила финансово висше училище и дори е или поне е била, приятелка на Челси Клинтън.

Джаред Къшнър

Съпругът на Иванка – 36-годишният мъж с детско лице, е предприемач и издател на списание, който се издигна до един от най-могъщите мъже в правителството и ще е с ключова роля в обитавания от тъста му Бял дом.

По вероизповедание Джаред е ортодоксален евреин и е внук на оцелял от Холокоста. Смята се, че действа успокояващо на Тръмп. Въпреки притеснения за шуробаджанащина, адвокатът на Джаред казва, че той ще „преотстъпи значителни активи”, за да се съобрази във федералните изисквания.

Смятан за мозъка зад победата на Тръмп, потомъкът на свръхбогата фамилия от Ню Джърси се жени за Иванка през 2009 година.

Дискретен и непоколебимо верен, Джаред казва, че е претърпял политическа трансформация, след като видял главоломната подкрепа за Тръмп и го защитава от обвиненията в расизъм и антисемитизъм.

Той прехвърли бизнеса на семейството с недвижими имоти в Манхатън, след като баща му влезе в затвора за укриване на данъци, фалшификации и незаконно финансиране на кампания.

Дон младши и Ерик

Двамата по-големи синове на Тръмп официално живеят в Ню Йорк и ръководят делата на баща си в негово отсъствие. Технически не се очаква да обсъждат бизнеса с баща си, но отказът му да се откаже напълно от обширната си бизнес група беше критикувано.

Дон е на 39, има 5 деца и смята баща си за своя най-добър приятел. Също като Иванка е завършил „финанси”.

Речта му на конгреса на републиканците породи спекулации, че Дон може да започне собствена политическа кариера.

33-годишният Ерик се примири, че трябва да прекрати набирането на средства за благотворителната си организация заради опасения от конфликт на интереси.

Двамата братя са ловци и предизвикаха противоречиви реакции, след като се снимаха с ловни трофеи в Зимбабве.

Техните съпруги – Ванеса и Лара, също работиха за кампанията.

Тифани и Барън

23-годишната Тифани е дъщеря на Тръмп от втората му съпруга и се говори, че е наречена на Tiffany & Co. – бижутерийният магазин непосредствено до Тръмп тауър. Завършила е университета в Пенсилвания и пусна през 2011 година в YouTube песента "Like a Bird", слушана от почти 1 милион души.

Отрасла в Калифорния, тя е била манекенка и може би планира да учи право в Харвард.

Най-малкото дете в семейството – Барън, е ученик в Ню Йорк.

Клубът на бившите съпруги

Тръмп е първият президент на САЩ, който има два развода зад гърба си.

Той започва връзка с актрисата Марла Мейпълс докато е още женен за първата си жена Ивана, която е чехкиня. Тя също е бивша манекенка, скиорка и бизнес дама, която живее в Европа и Ню Йорк.

Тръмп и Марла се женят през 1993 година и се развеждат 6 години по-късно. Сега 53-годишната Мейпълс е в Калифорния.

В момента Ивана е на 67 години. Развежда се с Тръмп след шумен и отразен в таблоидите скандал през 1992 година.