Федералният съд на Малайзия потвърди окончателно постановеното от апелативния съд наказание "лишаване от свобода" за срок от 15 г. на българските граждани И.К. и Г.Б., които бяха задържани през 2011 г. по обвинение за трафик на наркотици и осъдени на смърт от първоинстанционния съд.

При посещението си в Малайзия през март 2016 г. министърът на външните работи Даниел Митов и Главният прокурор на Малайзия г-н Мохамед Апанди Али подписаха Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Малайзия за сътрудничество в правната област и обсъдиха, в частност, отношението на двете страни към премахването на смъртното наказание.

На 18 май 2011 г. на международното летище “Султан Исмаил” са арестувани трима български граждани Георги Георгиев, Иван Костов и Георги Бакалов. Те са обвинени в трафик на 5,6 кг. амфетамин на стойност половин милион долара. Поради липса на доказателства Георги Георгиев е освободен и депортиран в България през юни месец 2012 г. В края на октомври месец 2012 г. Костов и Бакалов обаче са признати за виновни и осъдени на смърт чрез обесване.