59 нарушения са установени в разписанията на автобусните превозвачи през 2016 г. до настоящия момент, като те са за неизвършени или нередовни курсове, а наложените санкции са в размер на 4746 лева. Това съобщи зам.-кметът Наталия Кръстева във връзка с питането на „Патриотите, ВМРО, Глас народен“ за обслужването с обществения транспорт по време и след снеговалежа. Тя посочи, че от 6 до 9 януари по направления: Басарбово, Мартен-Сандрово и Николово-Просена-Долно Абланово са изпълнявани всички разписания. Не са изпълнявани разписанията по направление Червена вода-Ново село-Хотанца, Тетово, Семерджиево, Ястребово и Бъзън, тъй като движението е трябвало да се извърши по главен път, част от републиканската пътна мрежа, който е бил затворен от сектор „Пътна полиция“. Заради задръстването от тирове в района на Дунав мост закъснения в разписанията пък е имало само по направление Мартен-Сандрово.
Що се отнася до вътрешноградските маршрути, Кръстева подчерта, че след натрупаната снежна покривка на 6 януари са изпълнявани разписанията по всички линии, докъдето е било възможно обръщането на автобусите и тролеите, което е продължило до разчистването на 9-и на крайните пунктове и обръщала. 
Заради обилния снеговалеж през този период линия 10 е пътувала до „Чародейка-север“, а не до Касева чешма. Линия 16 пък се е движила до „Метро“ вместо до 16-и км заради затворения републикански път. По същата причина линия 33 е изпълнявана до Дом „Майка и дете“, а не до Образцов чифлик и ДЗС. Зам.-кметът подчерта, че на 10 януари движението до тези крайни пунктове е възстановено и допълни, че за периода на неизпълнение на тези линии не се начислява субсидия от общинския бюджет на съответния изпълнител.
На 9 януари по GPS системата е регистрирано закъснение в разписанията на линии 12 и 28 заради обърнати тирове и образувани задръствания по бул. „България“, както и нарушение в обслужването на кв. „Чародейка“ същия ден до 12 часа заради почистване и третиране с препарати на обръщалото. 
Като цяло не е допуснато непокриване на нито една линия, а цялостното изпълнение на разписанията се следи ежедневно по GPS системата и се реагира своевременно, коментира Кръстева. Тя обясни, че в случай на отклонения от съответното разписание, се изисква от изпълнителите обяснение за причините. Извършват се и проверки на място от мобилна група при констатирани задръствания и затворен участък от пътя заради катастрофа. 
Съгласно сключените договори за превоз при нарушаване на разписанията за движение за автобусните превозвачи има предвидени санкции, като за нередовен курс тя е в размер на 10% от минималната работна заплата, а за неизвършен курс - 20%. 
До настоящия момент не е регистриран случай на непокрита цяла линия, както и закъснение повече от 10 минути от утвърденото разписание, което е видно от записите на автоматизираната система. Предвид обилния снеговалеж и образуваната за два дена 55 см снежна покривка, всички отговорни служители и институции изпълниха своите задължения и в града не бяха допуснати инциденти с тежки последствия, отбеляза още Кръстева.