Около стотина съкратени миньори от рудник Бобов дол, неполучили полагащите им се заплати при съкращение, към 13.15 часа блокираха влизането и излизането на камиони, които зареждат с въглища топлоелектрическата централа.

Протестът на съкратените миньори, чиято бройка да достигне 400 души до месец юни тази година, започна още в 10 часа пред „Белия дом” – канцелариите на „Въгледобиви-Бобов дол” ЕООД. На място присъстваха представители на Националния осигурителен институт и синдикатите. След дълги преговори, в 11 часа, бе излъчена контактна група от 5 човека, която влезе за преговори с ръководството на мината.

В 12 часа контактната група излезе от преговорите и лично новият управител на въгледобива Харалампи Златанов каза, че е постигнато споразумение за погасителен 6-месечен план, който ще започне да се изпълнява от следващата седмица, за да се изплатят дължимите на миньорите възнаграждения. Според миньорите сумите възлизат на 6 брутни заплати плюс купони за храна, плюс неизползваните отпуски. Съкратените отхвърлиха предложението на Златанов като неприемливо, контрирайки го с въпроса: „Не може ли 2 години да ни ги изплащате?”.

След провала на преговорите стотината протестиращи блокираха изхода на град Бобов дол, за да спрат камионите, пътуващи към ТЕЦ-а. Полицията не се намеси, въпреки че блокадата не е разрешена и не беше предварително обявена. След като получиха информация, че камионите минават по друг маршрут, протестиращите блокираха пътя пред кантара на ТЕЦ-Бобов дол.