Изпълнението на дузпи като в хокея на лед е една от странните революции, които ще настъпят във футбола на Световното първенство през 2026 г. Както е известно, тогава форматът на мондиала ще бъде увеличен от 32 на 48 отбора.

Техническият директор на ФИФА Марко ван Бастен коментира пред „Билд" и новата форма на изпълнение на наказателни удари. Вместо от бялата точка, играчите ще тръгват с топката от 25 метра сами срещу вратаря, за да бият новия вид дузпа. По този начин наказателни удари ще се изпълняват само ако мачът е завършил наравно в редовното време и продълженията. При нарушение в наказателното поле в течение на мача, дузпата ще се изпълнява по класическия начин.
Друга промяна е въвеждането на дузпи в груповата фаза на турнира. При новия формат във всяка група ще има по три отбора, като първите два продължават напред. Ако срещите завършат наравно след 90 минути, победителят ще се излъчи след изпълнение на дузпи. Идеята е да не се събират много отбори с равни точки и евентуално равни голови разлики, което ще затрудни определянето на първите два отбора.