Няколко хиляди румънци излязоха по улиците на столицата Букурещ в знак на протест срещу изненадващия план на новото правителство да амнистира хиляди затворници.

Според властите амнистията ще намали "пренатовареността на затворите". Министерството на правосъдието ръководено от Флорин Йордаке изненада главния прокурор и предизвика остри критики от страна на опозицията. Мярката се отнася за около 2500 души с присъди до пет години, които не са извършили сексуални престъпления, насилие и не са участвали в корупционни сделки. Планът предвижда всички затворници над 60 години, бремените жени и тези с малки деца да излежават само половината от наказанието си.

Румънският премиер Сорин Гриндяну иска да приложи този план незабавно, без одобрението на парламента и на президента на Румъния.

Според прокурор Аугустин Лазар този план е "непрозрачен и не е минал през публично обсъждане". "Тази мярка е в полза на престъпниците и е пряко насочена срещу обществото", каза от своя страна лидерката на Либералната партия Ралука Туркан.

Въпреки ниските температури няколко хиляди души се събраха пред сградата на правителството и скандираха "Оставка". Протести имаше и в още няколко града на северната ни съседка. Сред лицата, които може да бъдат амнистирани са и лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня и 70-годишния медийния магнат Ден Войкулеску, който излежава 10 годишна присъда за пране на пари.

БГНЕС припомня, че само преди десет дни румънският президент Клаус Йоханис отправи сериозно предупреждение до новия правосъден министър Флорин Йордаке, че „амнистирането и помилването на корумпирани политици би било катастрофа за Румъния“ и „съществува риск от изчезване на демокрацията в страната“. „Има осъдени политици, които биха поздравили подобен закон, защото би ги спасил от всички проблеми. Това би разрушило правовата държава и би създало опасност от изчезването на демокрацията в Румъния“, предупреди президентът.

Според него приемането на подобни закони би довело до отдалечаването на Румъния от европейските и евроатлантическите ценности.

Йоханис също така посочи, че изказването на Йордаке в комбинация с факта, че председателите и на двете камари на парламента Ливиу Драгня и Калин Попеску-Таричану, имат проблеми със съда, а първият има дори присъда, създават „притеснителна картина“.