Дълготрайната употреба с алкохол в юношеските и младежки години променя мозъка, отразявайки се върху кортикална възбудимост и функционалната му свързаност. Това показва ново проучване на екип от Университета на Източна Финландия и Университетската болница в Куопио, цитирано от научния сайт "Сайънс дейли".

Трудът анализира ефекта от употребата на алкохол върху електрическите импулси в мозъка и възбудимостта на кортекса (мозъчната кора). Учените са проследили състоянието на 27 младежи, чиито резултати са били сравнени по възраст, пол и образование с такива на хора, които консумират малко или никакъв алкохол.

По време на проучването участниците са били на възраст между 13 и 18 години. След това на възраст между 23 и 28 годишна възраст доброволците отново са били анализирани.

Повторните тестове са показали, че при младежите, които са консумирали повече алкохол, се наблюдава по-засилена електрическа активност в кортекса, както и такава, свързана с невротрансмисионната система на мозъка.

Проучването е установило, че употребата на алкохол причинява значително изменение в предаването на електрически импулси и химикали между нервите в мозъка при участниците в теста, макар и нито един от тях да не е отговарял на критериите за причинено от злоупотреба разстройство.

По-ранно проучване на Университета на Източна Финландия отново върху влиянието на алкохола при младежите показва, че консумацията му при млади хора, чийто мозък още се развива, води до изтъняване на кортекса.