Важен служебен ангажимент на адвоката на обвинената в кражба на експонати от музея на Освободителната война в Бяла Татяна Й. отложи процеса. Вчера пред Русенския окръжен съд застанаха и другите двама подсъдими по същото обвинение - колежката на Татяна - Димитрина М., и бившият военен Тошко С. 
Друга причина за отлагането на делото стана фактът, че Тошко С. не бил получил в определения срок обвинителния си акт, за да се запознае със съдържанието му, не бил получил навреме и призовката си. 
По искане на държавното обвинение Окръжният съд в Пазарджик получи поръчка да разпита един от свидетелите по делото в срока до следващото заседание, което ще бъде в началото на март. Подсъдимите заявиха, че не държат да присъстват на този разпит. 
Служителките от музея в Бяла 50-годишната Димитрина М., колежката й Татяна Й. на 49 години и 61-годишният бивш военен Тошко С. са обвинени в кражбата на експонати от музея на Освободителната война в града. Както „Утро“ писа, тримата са действали организирано, като от фондовете на музея е било изнесено културно-историческо наследство на обща стойност 467 334 лева от началото на 2008 година до 3 октомври 2013-а. 
Според обвинителния акт, двете музейни работнички Димитрина и Татяна се запознали с бившия военен през 2008 година. Той проявявал интерес към оръжия и военни униформи от различни епохи. В дома си в Ямбол държал своята колекция от оръжия и старинни предмети, а в наета банкова касета съхранявал 9 броя монети, осем от които представлявали археологически ценности.