Директорът на Русенската опера Найден Тодоров е един от четиримата допуснати кандидати в конкурса за директор на Софийската филхармония. Конкурсът бе обявен  от Министерство на културата в първите дни на януари, след като миналия април нито един от тогавашните кандидати не се класира. Всъщност, директорското кресло на Софийска филхармония е вакантно от 2014 година. Временно изпълняващ длъжността до юни миналата година бе Виктор Стоянов /по-известен на широката публика от поп дуета „Стоян и Виктор“/, а в момента тази роля изпълнява Светлина Терзиева-Ангелова. Тя е и един от четиримата кандидати сега за управленската позиция. Впрочем, дипломираната цигуларка е била сред кандидатите и на предишния конкурс - обявен от министерството през 2015 г., но провел се едва през април 2016 г. Заедно с Найден Тодоров в момента допуснатите до събеседването са Светлина Терзиева-Ангелова, Ивайло Христов и Розалина Касабова-Кушинчанова. И тримата са се явили на конкурса миналия април, но никой от тях не е получил необходимите по закон 440 точки от комисията. 
Сега предстои рулетката за директорското място на Софийска филхармония да се завърти отново този петък, 20 януари. Запознати с настроенията в министерство на културата и в музикалните среди смятат, че Найден Тодоров няма конкуренция. Самият той вчера не бе открит за коментар. Ако нещата се развият благоприятно и диригентът оглави Софийска филхармония, той ще работи с родения в Русе цигулар виртуоз Светлин Русев, който от миналата година е артистиен директор на първия оркестър на България, и с друга възпитаничка на русенското Музикално - певицата Красимира Стоянова, която е артистичен съветник.   
При положение, че Тодоров спечели конкурса, той ще освободи директорското място в Русенска опера, което заема от 2005 г., печелейки последователно и с лекота конкурсите за поста. Тъкмо тази есен изтича неговият третия 4-годишен период на управление в Русе. А това пък ще рече, че тепърва ще се търси нов директор за операта в Русе - в момента тя е сред най-именитите, но и сред най-окаяните във финансово отношение в страната.