Как точно ще изглежда крайбрежната зона, след като бъде направена реконструкцията, която обещават от общината? 
Какво правят в момента в една от най-старите запазени къщи в Русе - строената през средата на 19 век сграда на улица „Витоша“, известна с неповторимите резбовани от тревненски майстори дървени тавани? 
Какво предстои да се направи на улица „Чипровци“ - възловата улица в квартал „Родина“, която не е разглезвана много-много с благоустройство в последните тридесетина години? 
С какво се гордеят напоследък русенските архитекти? 
Отговори на тези въпроси всеки русенец може да получи, ако до края на тази работна седмица си направи труда и се отбие във фоайето на Доходното здание, за да разгледа регионалната архитектурна изложба, организирана от русенското дружество на Съюза на архитектите в България и от регионалната русенска колегия на Камарата на архитектите в България. 
Синтезираната разходка, която предлагат русенските архитекти, показва образци
които вече са реалност, но също и пространства и постройки, които благодарение на таланта на специалистите тепърва предстои да станат част от градската среда в Русе и в други градове. 
Несъмнено, най-голяма сила на привличане имат паната с проектите, които представят как русенски архитекти виждат предстоящото мащабно преобразяване на кейовата ивица по брега на Дунав. Десетилетия наред русенци се окайват, че може би живеят в единствения голям крайдунавски град, без да могат нито сами да се разходят приятно по брега, нито да покажат хубостите на реката и на вдъхновяващия русенски залез на своите гости от други градове. И ето, след толкова десетилетия окайване, когато жителите на града вече свикнаха с печалната ситуация от рода на 
„вода гази, жаден ходи“
вече май наближава да удари часът на тоталната промяна.
За това разказват и два от показаните в изложбата проекти. Единият е с название „Рехабилитация и изграждане на зона за обществен отдих по крайбрежната ивица в района на жп прелеза на Речна гара до улица „Мостова“. Разработката е дело на колектив с ръководител арх.Мария Костадинова, в който влизат също и арх.Силвия Алексиева и ландшафтен арх.Марин Койнов. В нея е включена кардинална промяна на пространствата, които и сега съществуват, като те ще бъдат облагородени и освежени, за да зазвучат привлекателно за русенци в техните часове на отмора и празник. 
Но понеже така или иначе в този участък на крайбрежната ивица макар и в оскъдни и не особено уютна обстановка все пак се случва едно-друго /просто защото няма къде другаде/, по-интересно се очертава преобразяването на продължението на кейовото пространство. Участъкът от улица „Мостова“ до Зимовника на агенция „Проучване и поддържане на Дунав“ в момента е всичко друго, но не и зона за отдих. Архитектурният проект на архитектите Венцислав Илиев, Анелия Мачева, Ралица Панайотова и Ралица Герганова представя
съвършено друга визия на въпросното пространство
Като се вгледат в няколкото пана, русенци могат да накарат въображението си да заработи и да си представят как ще изглеждат не след дълго /да се надяваме!/ местата, където сега има разбити пътища, разкъртени стълбища, растящи на воля бодливи храсталаци, завзели пътеки и пролуки. Нов пешеходен надлез, пространства за разходки, пристан за туристически крайбрежни круизи, понтон за плаващи ресторанти, нова крайбрежна тераса - това са само част от предвижданите от архитектите хубости и удобства, които ще направят тази половина от русенското крайбрежие жива и красива. Форум лятна сцена, кафе-бар с озеленен покрив, пешеходен надлез и автомобилен прелез, а освен това и нов остъклен асансьор в духа на достъпната градска среда ще се появят по северния скат към Парка на младежта. А малко по-надолу
архитектите са предвидили да се създаде... охраняем плаж!
В парка пък ще се появят тенис кортове /плюс един покрит корт!/, игрище за плажен волейбол, покрит плувен басейн, скейтборд площадки за децата, стена за катерене, лабиринти... 
Друга интригуваща разработка, която също хвърля светлина върху обявени намерения на общината за реконструкция, е проектът на колектив с ръководител арх.Мария Костадинова за изграждането на пешеходна зона по ул.“Чипровци“ и благоустрояването на участъка между улиците „Шипка“ и „Тича“. Посетителите на изложбата ще видят как архитектите планират отделни зони за отмора, велосипедни и пешеходни алеи, лехи с цветя и зеленина, места за отдих и детски игри. 
Експозицията показва и други разработки на русенски архитекти, които запознават публиката с елегантни и стилни образци на тяхната творческа работа. Сред тях са вече осъществени проекти - като проекта за обновения скален манастирски комплекс на „Норд план“ с ръководител арх.Цвети Русинов, пак техния Канев център и културния център в горноаблановското читалище „Игнат Канев“. Русенци ще видят как изглежда административна сграда на фирма в Берлин, авторска работа на „Аруид“ на арх.Ралица Панайотова, детска ясла също на „Аруид“, административна сграда, заведения и магазини на „Ексинта“ на арх.Мария Костадинова“. 
Прави впечатление 
работата на русенски архитекти върху два паметника
Единият от тях е Мемориалът на загиналите във войните за национално обединение на България - пред сградата на някогашния русенски Пети пехотен Дунавски полк. Негови автори са арх.Силвия Алексиева, художниците Мая Кубратова и Пейно Пейнов, ландшафтен архитект Марин Койнов и инженерите Красимир Григоров и Венета Табияшка. 
Другият паметник е паметник на културата - сградата, призната за архитектурна и художествена недвижима ценност от местно значение на улица „Витоша“. От края на миналото лято там започна ремонт, реконструкция и преустройство, подхванато от сдружение ЦИОНЕС, което възнамерява там да изгради свой културен център. Автор на проекта е арх.Ангел Ангелов и неговата фирма „Апро“. В изложбата са показани различните етапи на работа, по време на която строената през 19 век сграда се укрепва, реконструира, като това става на принципа на минимална намеса и запазване на плановите схеми. Арх.Ангелов посочва, че е изготвена подробна технология за необходимите консервационни и реставрационни работи, включително и по резбованите тавани на втория етаж, които са дело на майстори от Тревненската школа. 
Изложбата, която е своеобразна представителна извадка на работата на русенски архитекти за последните пет години, за обикновените русенци хвърля светлина върху труда на тези творци, от които зависи обликът на града. Добре би било повече хора да надникнат във фоайето на Доходното здание и да разгледат подредените пана с идеи и проекти. Със сигурност ще видят там много интересни и любопитни неща. А те пък вероятно ще родят асоциации и размисли. Струва си.