Един безспорно много труден, но успешен мандат, приключи. През този 5-годишен мандат бяхме свидетели на многобройно, но паралелно протичащи кризи. Във вътрешнополитически план – парламентарни кризи, ниско доверие в институциите и протести.

С тези думи президентът Росен Плевнелиев започна отчетната си пресконференция в края на мандата заедно с вицепрезидента Маргарита Попова, предаде репортер на БГНЕС.

Само за 2 години се смениха 5 правителства и 3 парламента, но президентската институция бе център на стабилност и приемственост, заяви Плевнелиев.

Президентската институция не е институция на силната ръка, а на баланса. Горд съм, каза президентът и добави: За мен активното гражданско общество беше незаменим партньор във вземането на решения.

Горд съм да бъда първият държавен глава, инициирал референдум, подкрепил недвусмислено пряката демокрация. Първият български президент публично свалил доверие от мандатоносител. Първият въвел дългосрочното планиране в държавата и достигнал пълно съгласие по програмата България 2020.

Аз осигурих приемственост. Зададох стратегически национални приоритети – дуалната система на образование, първата иновационна екосистема и технологичен парк на Балканите.

Апелирах партийното противопоставяне да остане в миналото, измежду научените уроци на прехода, заяви Плевнелиев.

С изпълнителната власт обединихме усилия в името на модернизацията в България. Икономиката ни е в подем. Днес България се ползва с доверието на държавите, има исторически най-ниски лихви, отбеляза президентът.

От първия ден на мандата си поставих електронното правителство като основен приоритет и антиолигархична мярка. Днес голямата тема в обществото е справеливостта в държавата. Необходими са спешни мерки за реформиране на правосъдието на България, заяви държавният глава.

В международен аспект водих последователна и честна политика. Още в началото казах, че Европейският съюз е моето семейство. Дадох всичко за обединена и силна Европа.

Посочих ясно, това че аз съм първият демократично избран президент, който се противопоставя на руския президент, не ме прави ястреб. Обичам Русия, казах аз, но правя разлика между руския президент и руския народ. Правя разлика между Кремъл и Русия, заяви Плевнелиев.