Около сто заявления за участие в кандидатстудентската кампания са получени в Русенския университет от нейното начало, което бе в първите дни на декември. 80 на сто от тези заявки са подадени онлайн, уточни на пресконференция вчера проф.Пламен Кангалов, зам.-ректор по учебната част. Той припомни, че първият от седемте предварителни изпита ще бъде на 28 януари. Редовната кандидатстудентска сесия е на 1 и 2 юли, а първото класиране ще излезе на 4 юли. 
Половината от местата за тазгодишния прием бъдещите възпитаници на Русенския университет „Ангел Кънчев“ могат да си запазят със специална заявка, още преди да са си взели зрелостните изпити, обясни ректорът проф.Велизара Пенчева. Това обаче не важи за специалностите право, кинезитерапия, медицинска сестра и акушерка, посочи тя. При кандидатстването за тези специалности има и друга разлика - в изпитния тест. В него 20 от 60-те въпроса са по български език и езикова подготовка, а останалите включват познания от 7 области - български и литература, математика, история, биология, химия, информационни технологии и икономическа география на България. Кандидат-студентите, които искат да запишат право, ще отговарят на 40 въпроса по история, а желаещите да станат акушерки и медицински сестри - по биология. От университета припомниха, че заявката за предварителен изпит и заявката за кандидатстване са две различни неща и без втората дори и при чудесен резултат на теста младежът няма как да бъде записан за студент.  
Засега университетът възнамерява да приеме около 1800 студенти редовна и задочна форма в 52 специалности за бакалаври и още 600 студенти за магистърска степен, каза проф.Пенчева. В началото на май се очаква Министерството на образованието и науката да утвърди приема за висшите учебни заведения и тогава бройките за РУ ще станат окончателно ясни. Ректорът обясни, че промяната на коефициента, съпътстващ базовата субсидия на всеки студент, общо казано, е от полза за РУ. За инженерните науки, каквито следват половината от студентите в Русе, коефициентът се повишава от 2,4 на 2,8. В педагогиката той от 1,05 става 1,25, при правото, социалните дейности и политическите науки от 1,6 става 1,85, а при растениевъдството от 4,1 отива на 4,6.