Българската православна църква да се включи в борбата с телефонните измамници, като свещениците след литургии предупреждават богомолците и им напомнят да не се поддават лесно на внушенията на измамниците. Такова предложение за участие на БПЦ в широкомащабна кампания срещу телефонните измамници е внесено в канцеларията на Светия Синод. 
Не съм запознат с конкретното предложение, затова бих искал да се въздържа от коментар, това ще направя, когато видя текста, каза вчера за „Утро“ Русенският митрополит Наум. Според него вероятно предложението ще бъде представено на предстоящото заседание на Св.Синод, което трябва да се проведе през февруари. Тогава ще обсъдим идеята, както и това как да се включим в борбата с това крайно негативно явление, каквото са телефонните измами, каза митрополит Наум. Той смята, че най-малкото, което може да се направи, са наставленията и напътствията на свещениците към паството, особено в малките населени места, където възрастни и немощни хора стават честа жертва на измамниците. 
Предполагам, че на самото заседание, когато обсъждаме предложението, биха могли да възникнат и други идеи как църквата да се присъедини към опитите да се пресече престъпната практика, коментира владиката. Постоянно чуваме съобщения за това как възрастни са подложени на тези измамнически атаки, добави той и припомни, че буквално от последните дни е поредната „новина“ за стара жена, която предала на мошениците голяма сума пари и накити.