Съпрузи застават пред съда за притежание на археологически ценности на стойност 1005 лева, открити в дома на семейство Николай и Мая Ш. във Варна на 11 август 2014 година. Това реши русенската Окръжна прокуратура, която внесе обвинителен акт срещу семейството във Варненския окръжен съд и се очаква насрочване на делото.
От дома на семейството са иззети декоративни апликации от бронз, различни фрагменти от дребнозърнест мрамор, сред които от долната част на колона и римо-коринтски капител, както и 20 броя различни римски монети. Ценните артефакти датират от 2-5 век.
Николай Ш. е колекционер на старинно хладно оръжие, но има интерес към старинни и антични предмети от всякакъв вид, става ясно от обвинителния акт. В колекцията му освен саби, шашки, ками и хладно оръжие имало пушки, щикове, автомат, револвери, пистолети. Освен тези предмети в гаража си имал и самоделен детектор за метал, който бил предназначен за търсене на археологически обекти, а в метална кутия съхранявал 27 броя други нерегистрирани археологически обекти. В двора на къщата си съпрузите били сложили урна от дребнозърнест мрамор, декориран с гирляндна украса и с фронтално изображение на бича глава. Уникалната находка е вероятно от храмова сграда или гробница-мавзолей и датира към Римската епоха, 2-3 век. Освен това като градинска украса бил открит фрагмент от долната част на колона от дребнозърнест мрамор, датиран към Римската епоха 2-3 век и римо-коринтски капител от дребнозърнест мрамор, с орнаменти с формата на листа. Според експерти тази находка вероятно е от храмова сграда по Черноморското крайбрежие от късноантичната епоха - 5-6 век.
Защо със случая се занимава Русенската окръжна прокуратура ще стане ясно при старта на процеса.