9 години затвор при първоначален строг режим получи 50-годишният рецидивист Емил Я., този път за брутален опит за грабеж на 200 лева от възрастна жена, при който й счупил ръката.
Вчера многократно осъжданият бе доведен пред Русенския окръжен съд от затвора в Белене. „Не съм направил нищо!“, това бе последната дума на Емил пред съда и помоли за оправдателна присъда.
На 16 август миналата година 84-годишната Мария.М. изтеглила 200 лева от банкомат по ул. „Киев“ в Русе. Възрастната жена прибрала парите в найлонова торбичка и я сложила в пазарската си чанта, като увила дръжките й около китката на ръката си. Докато била пред банкомата, жената забелязала непознат за нея мъж да сяда на близка пейка. Нападението срещу старицата било извършено посред бял ден на оживено място, когато Емил хванал пазарската й чанта. Опитвайки се да я заговори, той започнал да дърпа чантата от ръцете й, но не успял да я отскубне. Баба Мария смело се съпротивлявала, за да опази парите си от наглия престъпник. При боричкането жената паднала на земята, а Емил избягал. Всичко това се случило пред очите на случайни минувачи и съседите на старицата, които подали сигнал на телфон 112. Жената била откарана от пристигналия на място екип на Спешна помощ в русенската болница, където лекарите установили, че е счупена лявата й ръка, имала охлузвания и оток по лицето.
Дни по-късно полицаите открили Емил по записи от охранителните камери. Тогава той живеел в местността Камусчията в полуразрушена и изоставена вила.
В началото на миналата година Емил Якимов бе задържан, след като се опитал да устрои същинско екшън преследване с полицаи по пътя Бяла-Русе. Тогава пежото, което опитният рецидивист подкарал, се движило с бясна скорост и пътните полицаи от Две могили се опитали да го спрат, но той не се подчинил. Същият сценарий се повторил в района на „Мидата“ край Тръстеник и на разклона на бул. „България“ за бул. „Гоце Делчев“, където го очаквали полицаи. Наложило се униформените да преследват нарушителя, който при гонката се отбил в заснежена улица, по която не успял да овладее колата и се блъснал челно в дърво. При удара автомобилът му се завъртял и ударил патрулката. Така беглецът бил заловен. Оказало се, че е без шофьорска книжка и е пийнал, преди да седне зад волана, но малко, тъй като дрегерът отчел под 0,5 промила алкохол.
Присъдата от вчера, която е 18-та поред за Емил, може да бъде обжалвана пред Апелативния съд във Велико Търново.