Музейните служителки Димитрина М. на 50 г., колежката й Татяна Й. на 49 години и 61-годишният бивш военен Тошко С. застават пред Русенския окръжен съд за кражбата на експонати от Музея на Освободителната война в Бяла. Както „Утро“ писа, тримата са действали организирано, като от фондовете на музея от началото на 2008 г. до 3 октомври 2013 г. е било изнесено културно-историческо наследство на обща стойност 467 334 лева
От музейната експозиция липсват две пушки „Крънка“, две карабини „Бердана“, пушка „Бердана“,  различни униформи, параходен фенер, пики, фотографски репродукции на оригинални картини и гравюри, както и указателни табели и монети. Всички предмети са били включени в Научно-спомагателния фонд на Историческия музей в Бяла.
Според обвинителния акт, двете музейни работнички Димитрина и Татяна се запознали с бившия военен през 2008 година. Той проявявал интерес към оръжия и военни униформи от различни епохи. В дома си в Ямбол държал своята колекция от оръжия и старинни предмети, а в наета банкова касета съхранявал 9 броя монети, осем от които представлявали археологически ценности. Тошко С.  посещавал музеи в страната и в чужбина, където снимал експонираните в тях военни униформи и оръжия, събирал и литература, свързана с използваните от руската имперска армия униформи. В началото на 2008 година посетил музея в Бяла и се запознал с двете служителки. Разгледал изложените оригинални униформи и оръжия и преценил, че голяма част от тях са уникални и от тях има единични бройки само в големите руски музеи. Това се отнасяло за униформите и пиките, тъй като същите се съхранявали трудно. Преценил също, че могат да бъдат продадени на частни колекционери, тъй като били голяма рядкост в Русия. Предложил на двете обвиняеми заедно да откраднат част от изложените експонати и да ги подменят с други, които той щял да им осигури. Срещу това им предложил определена сума пари и те се съгласили. Тошко С. започнал да идва в музея в Бяла, като носел предмети, необходими за подмяната. Оригиналните експонати били изнесени от музея от обвиняемите, а на тяхно място в експозицията били поставени имитации, подобни предмети с лошо качество или просто не било поставяно нищо.
Липсата на голям брой експонати в музея била констатирана след извършена на 12 септември 2013 г. проверка от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата.
Процесът срещу тримата започва утре.