Веригата книжарници "Хеликон" поде нова инициатива, наречена "Забраняваните книги". На специални щандове читателите могат да се запознаят със световноизвестни литературни заглавия, които са били цензурирани през годините.

От днес до 29 януари всички тези шедьоври на словото ще се предлагат с отстъпка, а към всяка една книга ще има и кратка информация кой и по какви причини е отхвърлял съществуването й. Така освен хубавата книга читателят ще научи и повече за нейната история.

Над 20 са заглавията, включени в списъка, разказва Любина Йорданова от русенската книжарница „Хеликон”. И докато за някои от тях се знае, че са предизвикали скандал навремето, за други е повече от изненадващо, че са били отхвърлени.

Такива са например любими детски книги като „Магьосникът от Оз“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“. „Алиса в Страната на чудесата“ е била нежелана в Китай заради говорещите животни. „Хари Потър“ също е в списъка заради факта, че множество издателства са отказали на авторката му да го публикуват.

Сред „Забраняваните книги“ са заглавия като „1984. Фермата на животните” от Джордж Оруел, „Лолита” от Владимир Набоков, „Отнесени от вихъра“ от Маргарет Мичъл, „Спасителят в ръжта” от Джеръм Дейвид Селинджър, „На Западния фронт нищо ново” от Ерих Мария Ремарк, „Одисей” от Джеймс Джойс, „Моята борба“ от Адолф Хитлер и др