Точно преди 25 години на 15 януари 1992 г. България бе първата държава в света, която призна независимостта на Република Македония под конституционното й име.

"Това беше правилният ход и правилната политика. С един удар разсякохме възела на сложните двустранни отношения, с които беше белязана нашата двустранна история през ХХ век. Натрупаните проблеми можеха да се решат с един замах. Това можеше да стане само с признаването на независимостта на Македония, без да се поставят никакви предварителни условия. Веднага след като направихме това, ние се обърнахме и към всички наши съседи да последват примера ни. Смятахме, че ако те направят това, Македония от възел на противоречия, можеше да се превърне в притегателен център”. Това заяви за БГНЕС по повод на 20-годишнината от македонската независимост /8.09.2011 г./ д-р Желю Желев /президент 1990-1997 г., починал на 30.01.2015г./, който беше инициаторът на този съдбовен политически акт.

София оказа безценна помощ при утвърждаването на младата държава, която страдаше от тежкото гръцко политическо и икономическо ембарго, поставящо под въпрос нейното съществуване. Българската дипломация и лично президентът Желю Желев изиграха важна роля за признаването на Македония от една от Великите сили и постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – Русия.

На 8 април 1993 година Общото събрание на ООН прие Македония като 181 пълноправен член на Световната организация. Поради съпротивата на Гърция страната бе приета като Бивша югославска Република Македония. До днес Македония е призната с нейното конституционно име от 116 държави, включително и от три постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия и Китай. Македония има дипломатически отношения със 160 държави по света.

Република Македония е член на Съвета на Европа, а от 2005 година е кандидат за присъединяване към Европейския съюз и НАТО.