Целта ни е да бъдем субект на промяната, част от ръководството - председателят и тримата заместници правим крачка назад и даваме шанс партията да избере нови колеги, заявяваме воля за промяна в държавата, започвайки от себе си. Това заяви днес лидерът на ПП АБВ Георги Първанов по време на втората сесия на Втория конгрес на партията, която се провежда в зала 1 на НДК.

Той се зарече- ние ще помагаме и занапред, но новото ръководство трябва да намери нови решения, посочи той.

Хората искат мащабна промяна в много посоки, нещо, което се случва в цяла На първо място- смяна на политическия елит, нужна е дълбока промяна на политическия модел. Ние първи заговорихме за мажоритарен елемент в смесената избирателна система, за намаляване на субсидиите, за повече прозрачност и др. Ние започнахме този дебат, но нямахме куража да го доведем до един цялостен проект за промяна на политическия модел. Вярвам, че новото ръководство ще го стори. Нужна е корекция на прехода- истината ще лъсне, когато се отворят икономическите досиета, казвал съм го, припомни Първанов. АБВ трябва да стартира широк обществен дебат и да се съсредоточи върху всички обществени поръчки, които миришат на далавера, посочи той. Повече държава в икономиката не означава повече държавна собственост и бюрокрация, а защита на обществения интерес, подчерта Първанов, според когото повече държава не е недостатък.

Форумът се повежда под надслов „Промяната започва от нас”. В дневния ред фигурират две точки: първо, за подготовката на ПП АБВ за предсрочните парламентарни избори и второ, промени в ръководните органи и избор на председател.

Първанов изреди много критични бележки към работата в партията и че е нужно оздравяване на партийните структури. Той смята, че ляво център е доминиращо в съзнанието на членовете на АБВ. Не можем да не виждаме как десните популисти в Европа и у нас взеха на въоръжение риториката на левицата, продължи той. В АБВ имаме потенциал да предложим нов прочит на лявото- в икономиката и финансите, в социалната политика, в науката, образованието, сигурността, енергетиката и др. Според народните представители на партията са приложили тази политика в законодателните си инициативи, за което на форума ще има специален отчет. Първанов смята, че трябва да има ревизия на капитализма, да се търси ново място на социалната държава, която изпреварващо идентифицира проблемите на обществото. Ние трябва да помогнем не само на безработния, а да можем да съхраним застрашените работни места и не просто да гасим пожари със социални помощи. И в това е модерното разбиране на новото ляво, заяви Първанов.

Ние създадохме АБВ с амбицията да бъдем автентичен изразител на нашето родолюбие. На нашите плещи лежи отговорността да преосмислим съвременните измерения на патриотизма, да изразяваме националния интерес и да го отстояваме. Трябва да сме на улицата, в предприятията, там, където хората отстояват своите искания. В АБВ имаме мисия- да се борим с посредствеността на двуполюсния модел в българската политика. Нагласата, че след едните неизбежно идват другите е пагубна за българската политика и управление- това е една от причините за провала на прехода, обясни той. Ние сме третия път, различен от досегашните. И изрази надежда, че новото ръководство на АБВ ще го постигне. Ще има активни преговори със сродни партии и на тази база ще се вземе решение за участие и за формата на предстоящите избори.

Застанахме до партии с различен идеологически профил от нас- получи се частично, но щетите бяха доста, призна Първанов. Разминахме се мощно с ГЕРБ по политиката им за стабилност, както те я разбираха. И посочи, че в управлението министрите Ненчев, Москов, Митов са правили каквото си искат. Първанов оцени като правилен ходът с напускането на властта от представителите на АБВ. Новото ръководство трябва да изработи нова позиция за отношението на партията към властта, препоръча бившият държавен глава. АБВ не се бори само за смяна на едно правителство с друго, а иска смяна на курса, на политиката, каза той.

Първанов призова за консолидация около новото ръководство преди изборите.

Аз няма да заемам ръководни постове, имам лични причини, които няма да коментирам, но имам и други причини- след 25 г. политическата епоха е друга, посочи той. Преди години се е знаело кой от коя страна на барикадата е, а днес барикадите са навсякъде, сега ни атакуват с павета- думи, павета- компромати, много черен ПР се стоварва върху плещите ми. Най-много ме заболя от поръчковата информация, че ще напусна АБВ,призна той. Аз съм вградил сянката си в нашия проект и ще направя всичко по силите си за неговия успех, каза Първанов. Днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките на оградата, а ако новото ръководство ме иска, мога да играя в защита, обеща Първанов. Вярвам, че в българската политика не просто ще има силен, а истински лидер, с когото другите ще започнат да се съобразяват, изрази надежда той.

В предварителна раздадения текст на политическата декларация на втората сесия на конгреса на АВБ , която ще бъде приета на форума, четем: политическата обстановка в страната става все по-непредсказуема и критична.Резултатите от президентските избори породиха надежда за промяна, но тя може да се окаже и измамна. На всички е ясно, че статуквото е изчерпано, но обществото не вижда достатъчно убедителна алтернатива.

Провъзгласили се за гарант на „стабилността” ГЕРБ сметнаха, че страхът и несигурността работят в тяхна полза, но се получи бумерангов ефект, пише в декларацията на АБВ. ГЕРБ загуби изборите и това е негативен вот срещу статуквото.

Съществува реален риск на тези избори да няма реален идеен сблъсък. Лявото и дясното отдавна са се превърнали в изпразнени от съдържание етикети, зад които прозират силни корпоративни интереси и зависимости.

Новото е, че зад фасадата на демокрацията и партийния плурализъм прозира непозната досега по мащаб концентрация на финансова и медийна власт и амбиция да се влияе върху политиката чрез „инженерни” проекти.

Обществото търси не просто нови лица, а нов тип лидери и послания, смятат от АБВ. Основният проблем пред политическия модел днес е кризата на политическото представителство.