Над пет часа продължава дефилето на кукерските групи на стадион „Арена” в град Симитли, в 14-ия традиционен фестивал на кукерските и маскарадни игри.

В традиционния фестивал „Симитлия - земята на кукерите” днес участват 27 групи с над 3 000 участници от града, областта и страната. Студът и снегът отказаха десетина групи от страната да присъстват на традиционната кукер-фиеста в Симитли. Дефилето в 10 часа откри петричката група „Веселяци”. „Добре дошли на 14-ия кукерски фестивал. Респект към всички вас. Благодаря, че пазите българския дух и утвърждавате Симитли като крепост на българщината”, приветства хилядите участници кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Дефилето на групите продължава, награждаването на най-добрите според журито се очаква към 17 часа. Традиционният за Симитли фестивал започна при дъжд, а по обяд изгря слънце.

Участващите групи представиха традиционните за района си обреди и обичаи, на заснежения стадион скачаха и разтърсваха косми бели и черни бабугери, мечки мачкаха за здраве, а групата от с. Климент с прекрасните си маски по традиция представи идващата пролет.

Станчинарската група „Златна фея” от град Петрич се представи с танцьори, рогатите дяволи, надуващи свирещите проницително вувузели, както и кукерите със звънци, някои от които с тежест от 150 кг на човек. Село Брежани представи страховитите си и огромни маски от мъх и тревата „сълзлика”, с кукерите танцуваше и човек-елха, с височина от 5 метра. Развявайки като факир 3-метровия национален трибагреник, кметът на с. Черниче поведе групата на евроселото на 2012 г.

Участник пък от кукерската група на Симитли бе обул „Зимни гуми”, за да не се пързаля по снега на обновения стадион.