Първият за годината български премиерен филм „Воевода“ разказва истинската история на Румена - майка, принудена да остави дете и дом и да оцелява в суровия мъжки свят на 19 век. Тя застава начело на чета, която налага свое правосъдие в завладяната от Османската империя България. Филмът е създаден по спомени на очевидци и разказа „Румена войвода“ на класика Николай Хайтов.
Истинското име на Румена Войвода, както е известна в родния си край, е Румяна Георгиева Павлова. Тя е родена в село Гюешево, недалеч от Кюстендил, през 1829 г. и по думите на баща й това е станало в най-неподходящото време, когато дните са били неспокойни и мътни. През 1856 г. излиза в гората като хайдутин и организира чета. Стоян Ковача първи се присъединява към четата й и става неин байрактар.
„Румена е доста луда, доста дива жена. Има много любопитни спомени на очевидци за нея. Явно е била извън форматите, извън това, което се е считало за стандартно за жените поне в онова време“, казва Зорница София, която освен че изпълнява главната роля, е режисьор и сценарист на филма. Подготовката на зрелищната продукция от зараждането на идеята до излизането на филма на голям екран й отнема повече от 7 години.
„Воевода“ е филм за силата на човешкия дух, мъжки филм, въпреки че в главната роля е жена. Наистина е суров филм, но все пак времената не са били леки“, казва актьорът Владимир Зомбори. В ролята на Стоян Ковача - другото главно действащо лице и байрактар в четата на Румена Воевода, е Валери Йорданов. Детският образ на Румена е поверен на дъщерята на Зорница София - Ники-Амрита. За русенските киномани ще бъде любопитно да видят актрисата от ДТ „Сава Огнянов“ Мариана Крумова в ролята на бабата на Румена - Тредафилка. Именно тя поема грижата за детето на смелата си внучка, когато тя повежда четата срещу османлиите. Във филма участва и звездата от тв сериала „Откраднат живот“ Алекс Алексиев, който сменя лекарската престилка с монашеско расо. Впрочем първите епизоди на най-успешния български лекарски тв сериал са създадени с участието на Зорница София. 
„Воевода“ е българo-хърватска копродукция, като ко-продуценти са продуцентите на „Откраднат живот“ - Dream Team Films. Лентата е заснета в България, а за сцените са реставрирани накити, носии и оръжия, използвани още през 19 век.