12 500 лева обезщетение за неимуществени вреди ще получи от застрахователна компания пострадал при катастрофа моторист. Това реши Русенският окръжен съд, след като М.Д. обжалва решението на Районния съд. Освен това мотористът ще получи 2500 лева за преживяната психическа травма, както и 1167 лева за възстановяване на щетите по мотора му. Сумите трябва да бъдат изплатени с лихвите.
Инцидентът станал през юли 2013 година в русенско село. М.Д. карал мотора си „Сузуки“ към Русе. Зад него бил баща му с лек автомобил „Пежо“, а пред него на пътя се движел микробус, управляван от Д.Ц. Като застигнал микробуса, мотористът започнал изпреварване. Съвсем изненадващо шофьорът на буса тръгнал да завива на ляво, без да е подал предварително мигач.
За да избегне удара, мотористът натиснал спирачките и завил наляво, при което мотоциклетът поднесъл, а той се озовал на земята. От тежкото падане получил различни наранявания. Според заключението на съдебно-медицинската експертиза М.Д. е със средна телесна повреда, а целият период на възстановяване, заедно с операциите и 5-те курса физиотерапия и рехабилитация, е продължил около осем месеца.
Към деня на инцидента мотористът си бил взел успещно изпита за съответната категория водач, но все още не му било изготвено свидетелството за правоуправление. На практика той е бил без книжка, но дори и да е имал, катастрофата е факт.
Решението може да се обжалва пред ВКС.