Боксьорката Севда Асенова бе наградена вчера като Спортист номер едно 1 в Русе през 2016 година. Тържеството се проведе във фоайето на Доходното здание, а европейската шампионка бе поздравена от кмета Пламен Стоилов. Награди от община Русе получиха и останалите 9 спортисти в Топ 10, чието подреждане бе определено след анкета на вестник „Утро“ с журналистическата колегия от нашия град.
„За мене е удоволствие да ви поздравя с успехите в годината, когато Русе бе Европейски град на спорта. Европа ни даде отлична оценка за провеждането на тази уникална кампания. Най-важното е, че отбелязахме развитие във всички направления, а не само в елитните дисциплини - днес в Русе например с масов спорт се занимават граждани от 3 до 83 години. Имаме най-хубавата зала. Работим и по подобряване на материалната база въобще. Пожелавам ви да радвате близките си и познатите си с още медали от най-големи първенства“, каза Стоилов в приветствието си.
„Искам да акцентирам върху два момента - върху представянето на футболистите от „Дунав“ и стореното от Ружди Ружди. Футболният клуб не е само явление - той се оказа модел за правилна работа, когато нямаш зад гърба си спонсори с бездънна каса. Ружди пък показа, че няма невъзможни неща, когато духът е силен“, отбеляза главният редактор на „Утро“ Младен Любенов. 
Параолимпийският шампион Ружди също бе награден от община Русе. Той бе зарадван и с картина от президента на федерацията по борба Валентин Йорданов. Творбата бе връчена от Борис Йорданов, племенник на Спортиста на Русе за 20 век.
Борис Йорданов отличи още с учредените от своя чичо статуетки „Спортен Олимп“ най-добрия спортист, треньор и отбор. Статуетките бяха придружени с парични премии от Валентин Йорданов.
За наставник №1 журналистите избраха старши треньора на футболния тим Веселин Великов. Съвсем логично бе пък футболистите да заслужат приза за отбор на сезона.
Наградата в категорията „Приложни спортове“ отиде при корабомоделиста Иван Маринов. 81-годишният майстор разказа с вълнение, че вече работи по макета на уникален френски изследователски кораб. 
Общината отличи с грамоти най-добрите учители по физическо възпитание - Красимир Добрев, Илко Канатов, Станислав Ламбев, Теодора Веселинова. 
Топ 10 на Русе, 2016 година
1. Севда Асенова - 114 точки 
2. Стойка Петрова - 101 точки 
3. Стилян Гроздев - 84
4. Борислав Новачков - 81 точки 
5. Тодор Събев - 78 точки 
6. Диян Димов - 64 точки 
7. Мирослав Кирчев - 37 точки 
8. Ангел Русев - 36 точки 
9. Надежда Мей Нгуен - 33
10. Мартин Луков - 32