Преподаватели в медицинския факултет при Университета на Сао Пауло, в едноименния бразилски град, използват останките на нацисткия военнопрестъпник Йозеф Менгеле като учебен материал.

Както съобщава в. "Естату ди Сао Пауло", тази практика е започнала преди няколко месеца, след като ръководителят на катедрата по съдебна медицина, Даниел Ромеро Муньос получил съответното разрешение.

"Тези кости ще ни помогнат да обясним (на студентите) как да се изучават останките на индивида, сравнявайки получената информация с документирани свидетелства от живота му", обяснява Муньос своята инициатива.

"Годините, които Менгеле е живял в нелегалност, тайната на неговото местожителство - това е, което прави костите полезни за процеса на обучение. Например, анализирайки останките, можем да видим следи от фрактура на лявата бедрена кост. Информацията, намираща се във военно-историческите архиви, показва, че той е претърпял счупване на таза при падане от мотоциклет в Аушвиц", казва ученият.

Йозеф Менгеле (1911-1979) е нацистки престъпник, който провежда медицински експерименти върху затворници в концлагера Аушвиц. Заради жестокостта му си спечелва прякора Ангелът на смъртта. След разгрома на нацистка Германия Менгеле се укрива в страни от Латинска Америка. Той многократно е сменял своето местожителство и успява да избегне ареста. През 1992 г., с помощта на ДНК анализ, се доказва, че Менгеле е починал през 1979 г. в Бразилия. Оттогава останките му са съхранявани в Института по съдебна медицина на Сао Пауло.