Премиерата на оперния спектакъл „Самсон и Далила“ на големия френски композитор Камий Сен-Санс ще зарадва русенските почитатели на оперното изкуство. На 27 януари старозаветната история ще оживее на сцената в Русе, като с това културният институт и публиката ще отбележат задаващата се 50-годишнина от първото показване на творбата на Сен-Санс в Града на Дунава. 
За първи път тя е поставена през май 1968 година, тогава режисьор е бил Димитър Узунов, диригент - Радосвета Бояджиева, а в ролите на Далила и Самсон русенските меломани са аплодирали незабравимата Ана Ангелова и Иван Димов. Анастас Анастасов е изпълнявал партията на Върховния жрец на бог Дагон, Стефан Димитров е пял Абимелех, Вестителят е Никола Абаджимаринов, а Старейшината на евреите - Валентин Григоров. 
Новата русенска премиера е в сценично-музикалната версия на Александър Текелиев. Солистичните партии са поверени на Андреана Николова, Петър Костов, Александър Крунев, Момчил Миланов, Александър Баранов, Стоян Стоянджов. Спектакълът ще премине под палката на Юрий Илинов, диригентът е от руския град Волгоград и  отскоро е назначен на работа в Русенската опера.