Обстановката в Русе е нормална при зимни условия, пътищата са проходими и няма населени места без ток и вода въпреки образувалата се нова 25-сантиметрова снежна покривка над досега съществуващата. 30 машини разчистват улиците в града, роторни снегорини проправят път за пешеходците по тротоарите, а малогабаритна техника почиства спирките.
Снегопочистващите фирми привлякоха още техника след разпореждане на кмета Пламен Стоилов, като машините работят денонощно при пълно натоварване. През нощта усилията се насочиха към по-малките улици и тротоарите.
Градският транспорт сутринта се движеше със закъснение, като в тази връзка кметът апелира шофьорите да са дисциплинирани и да не спират на бус лентите, за да се осигурят нормални условия за движение на тролеите и автобусите. 
До края на тази седмица гражданите ще могат да ползват безплатно общинските паркинги и местата за кратковременно паркиране, за да не се получават струпвания в малките улици и да не се пречи на преминаването на снегопочистващата техника.
Ситуацията е сложна и отново призовавам гражданите да пътуват само в краен случай. Също така апелирам водачите, които почистват колите си, да хвърлят снега в градинките, а не върху почистените пътни платна, каза Стоилов по време на заседанието на щаба за действие при тежки зимни условия. Той благодари на гражданите, които почистват пространствата пред блокове, магазини и офиси и отбеляза, че за първа година вижда толкова много хора, които са излезли и съзнателно чистят. 
Щабът работи денонощно и правим всичко възможно да осигурим на гражданите сигурност и спокойствие, увери шефът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров. Предвид очаквания нов валеж в края на седмицата снегопочистващите фирми са запасени със сол и препарат за размразяване айсбигон.
Снежната покривка не създаде затруднения и транспортни проблеми и в останалите общини в Русенска област и обстановката навсякъде е нормална. 
Близо седмица вече сливополското село Черешово е без вода, тъй като там има изгоряла помпа на 120 метра дълбочина. Селото е към ВиК-Разград, но днес сутринта се очаква кран от Русе да извади помпата и водоподаването да бъде възстановено. 
Пътищата са проходими, но битката е голяма, тъй като са тежки зимни условия. Проблемни са участъците между Голямо и Малко Враново и Борисово и Юделник, където машини разбиват навятото, каза кметът на Сливо поле Валентин Атанасов. От Областно пътно управление са отказали да разчистват пътя между Борисово и Черешово, но от общината са изпратили резервна машина и така всички пътища са проходими. 
Областно пътно управление не си чистят пътищата. С наша техника се налага да чистим селата, а още от първия сняг отсечката Ценово-Обретеник изобщо не са я разчиствали, оплака се кметът на Ценово Петър Петров. През нощта пък е имало закъсали два камиона на баира на Пиперково, като отново се е наложило с трактори на общината те да бъдат издърпани.
Въпреки усложнената обстановка ситуацията в община Две могили е нормална. В целия град е почистено, лично инспектирах, като продължава да се разчиства общинската пътна мрежа. Единственият проблемен участък е пътят Две могили-Батишница, където сутринта е имало проблем с техниката и може да се движи само един автомобил, каза кметът на Две могили Божидар Борисов. 
Всички пътища в Бяла също са проходими с изключение на подхода към село Бистренци, където има големи навявания, но там има алтернативен маршрут, посочи кметът Димитър Славов. 
Пътищата в Иваново също са разчистени, като допълнително продължава да се работи по селата, за да може всяка една улица да е проходима, увери кметът Георги Миланов. 
Отличници сме, обиколил съм цялата община, пътищата са проходими и няма никакви проблеми, коментира кметът на Борово Валентин Панайотов.
В община Ветово също всички пътища са проходими и има достъп до всички населени места, а в магазините има зареден хляб. Няма населени места без ток и вода. 
67 машини в областта се борят със снега и навяванията по пътищата в Русенска област. Традиционно обаче водачите на товарни автомобили навлизат, без да спазват ограниченията и това създава много проблеми за техниката.