Депутатите отложиха разисквания по проект на решение за референдума в пленарна зала.

Вчера проектът не стигна до обсъждане и в Правна комисия. Проектът на решение предлага Народното събрание да подкрепи народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Предлага се и въвеждането на задължителното гласуване на изборите и референдумите. Освен това се предлага и подкрепа за това годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори. Като четвърта точка в проекта се предлага до края на 15 декември 2016 г. Правна комисия да внесе доклад за второ гласуване на приетите на първо гласуване законопроекти, касаещи решенията по т. 1,2 и 3, Изборния кодекс.

Проектът за решение относно проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум е внесен от Димитър Главчев, Десислава Атанасова и Данаил Кирилов на 14 ноември 2016 г.

При представянето на проекта на решение Цветан Цветанов заяви, че всички са давали много ясна сметка за това какво беше казано от избирателите. „Те не са съгласни по сегашните правила и затова искат да бъде въведена мажоритарна система. ПГ на ГЕРБ се съобразява с над 2,5 млн. български избиратели. От ПГ на ГЕРБ заявяваме категоричност, че трябва да приемем решение с гласовете за провеждането на този референдум с трите въпроса. Нека да се съобразим с тези 2,5 млн. български избиратели”, каза Цветанов.

Той посочи, че в края на 43-тия парламент депутатите трябва да се съобразят с волята на суверена, който е над 2,5 млн. български избиратели.

Цветанов припомни, че ПГ на ГЕРБ ще внесе утре законопроект, който да може да намери място и в заседанието на правна комисия и да бъде гледан следващата седмица на първо четене, за да може да се отговори на очакванията на избирателите.

„Мажоритарният избор ще помогне за това противоречие, което има в обществото за това дали депутатите защитават интереса на избирателите и дали избирателите ги познават. Ако изборите бъдат проведени по сегашните правила не знам дали всички ние ще бъдем легитимни в следващия НС, ако не сме се съобразили с тези над 2,5 млн. избиратели”, предупреди още Цветанов.

От своя страна, обаче Четин Казак от ДПС предложи разискванията по проекта да бъдат отложени, което бе прието с 99 гласа за, 76 против и 4-въздържали се.

Казак аргументира предложението с факта, че вчера Правна комисия отказа разискванията по този проект. „Основателно да се занимава с този въпрос, тъй като прецени, че тази точка се вкарва в края на мандата на това НС само с политически и популистки подбуди, които целят ГЕРБ да се издокара за последно от избирателите и да се хареса на някои водещи, но да не се реши никакъв проблем. Има висящо дело пред ВАС, от което зависи каква процедура трябва да се предприеме от тук нататък по референдума така, че този проект по същество не решава нищо”, допълни още Казак.