Япония се готви за оттеглянето от поста на император Акихито и идването на власт на неговия най-голям син през 2019 година. Това се случва, докато правителството и парламентът работят върху законодателни промени, които да позволят абдикирането на монарха. През август 83-годишният Акихито произнесе реч, в която изрази желание да се оттегли от поста си заради напреднала възраст и влошено здраве.

Това ще е първият път от 200 години насам, когато японски монарх доброволно се отказва от длъжността си. Някои от основните национални вестници в Япония, позовавайки се на анонимни източници, съобщиха, че коронованият принц Нарухито се очаква да наследи баща си на 1 януари 2019 година. След речта на императора миналата година правителството създаде специален панел от експерти, които да решат как най-добре да се реши въпроса с абдикацията, тъй като пред нея съществуват редица законови и исторически препятствия.

Макар и в дългата японска история да е имало много случаи на отказване от императорския пост, съвременната правна система на страната не предвижда подобен механизъм. Панелът от шест души обсъждат различни варианти, като най-вероятно те ще предложат приемането на специален еднократен закон, който да позволи оттеглянето на Акихито. Някои политици са на мнение, че абдикацията на императора може да създаде риск от това монархията да стане обект на политически манипулации, макар и според конституцията тя да има само символична роля. Източници от правителството посочват, че се очаква панелът да завърши работата си до края на месеца.

Въпреки това окончателното им предложение няма да стане ясно преди март. Вестник "Йомиури" пише, че според панела датата 1 януари 2019 г. е подходяща за смяна на императора, тъй като тогава Акихито ще е отбелязал 30 години от управлението си – нещо, което той самият посочи в речта си от август. Според други издания правителството ще обяви официалното име на новата ера от управлението на Нарухито поне шест месеца преди встъпването му в длъжност, за да се избегне объркване.

В Япония годините се отбелязват по два начина – по западното летоброене и според времето на управление на монарха. Император Акихито управлява в ерата Хейсей, която настъпи ден след смъртта на баща му Хирохито на 7 януари 1989 г. Той управлява в ерата Шова.