Парламентът за пореден път отложи разглеждането на проекта за решение на ПГ на Атака за осъждане на геноцида над българите в Османската империя (1396-1913), предаде репортер на БГНЕС.

„За“ отлагането гласуваха 86 народни представители, 50 бяха „против“ и 7 се въздържаха. Предложението за отлагане дойде от народния представител Лютви Местан.

Според вносителите от Атака геноцидът над българите в Османската империя се изразява във физическо унищожение и масови убийства на голям брой българи, в смяна на религията и на етническата принадлежност, както и изтощаване на генофонда на българите с така наречения кръвен данък.

В изказване от парламентарната трибуна Лютви Местан заяви, че историята трябва да се остави на историците и проектът за това решение е гавра с историята.

Местан смята, че не може да се законодателства с исторически оценки. Той дори заяви, че периодът не може да бъде определен като робство, защото „не се побира в семантичните граници на понятието робство, а определянето му като геноцид ще бъде прецедент в световната история”.