Всички магистрали са отворени за движение. Вече включително и АМ „Хемус“ в участъка от Варна до Шумен. Обработени и проходими са в основната си част с изключение на участъка Карнобат – Бургас не бяха затваряни изобщо.

Това заяви на брифинг в АПИ регионалният министър в оставка Лиляна Павлова.

В Бургаска област обстановката остава все още по-усложнена. В момента колегите отварят направлението Бургас – Слънчев бряг. Достъпът до Бургас все още се осъществява по обходния маршрут през Елхово – Средец и Болярово, каза Павлова.

Магистралата Варна – Шумен е отворена. Най-сложна остава ситуацията при Долни Чифлик. Там работят екипите усилено, за да помогнем и на общината, тъй като там е най-сложно и с общинската пътна мрежа, обясни Павлова. Според нея ситуацията в Добрич също се подобрява. Пътят Добрич – Варна се отваря за движение, за да има достъп до Добричка област и поетапно усилията ще са насочени към отваряне и на по-малките пътища в областта в рамките на деня, каза министърът в оставка.

Като сравнително спокойна определи тази нощ директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов. Реагирано е на около стотина сигнали, свързани преди всичко с необходимост от извеждане на хора. Изведени са 62 души от автомобилите им, като автомобилите са останали на място. Няма информация при нас за бедстващи хора, поясни Николов.

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова съобщи, че към момента 117 са населените места в страната без електрозахранване. Без ток остават 22 900 абоната. На територията на ЧЕЗ няма места без електрозахранване, на територията на ЕВН са 69 населените места без електрическо захранване и съответно засегнати 11 300 абоната. Най-тежко е положението на територията на област Бургас, където са 95% от населените места без електрическо захранване от тези 69, каза Петкова. На територията на „Енерго -Про“ са 48 населените места без електрическо захранване, като са засегнати 11 600 абоната. Най-тежко е положението на територията на област Добрич, проблемът там се състои в това, че са на лице скъсани електропроводи и достъпът до тях е затруднен, каза енергийният министър в оставка. Тя изрази надежда днес с помощта на АПИ, противопожарната служба и армията да се достигне до авариралите електропроводи и повреди и авариите да бъдат отстранени. Товарът в системата на ЕСО към момента е 6500 мегавата, в рамките на нормалното, няма проблеми в системата,каза Петкова.

Предстоят още валежи, според прогнозата на НИМХ към БАН. Проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ към БАН предупреди, че се очакват още валежи – първоначално от дъжд, а впоследствие от сняг. Днес вятърът ще затихва и валежите постепенно ще спират. В Югоизточна България следобяд обаче пак ще има нахлуване, пак ще има валежи. Утре очакваме затопляне и изясняване, каза професорът. Очаква се затопляне - дневните температури да минат 0 градуса. Валежи ще поспрат и ще има източен вятър. В петък също без валежи ще продължи малко затоплянето. Дневните температури ще стигнат 3-4 градуса и вятърът ще стане южен. В събота обаче очакваме от Северозапад да премине студен фронт, който ще премине бързо над страната с валежи. Първоначално ще бъдат от дъжд след това ще застудее, което означава, че ще има заледявания. Върху леда ще падне сняг. В неделя валежите ще спрат и времето ще се изясни. В понеделник от юг този път отново ще започне нахлуване със сняг, който ще започне първо в Родопите и по същия начин това нещо ще премине през цялата страна с валежи, но също ще бъде бърз процес. Прогнозите са до вторник вечерта валежите да спрат.