Обстановката в Северна и Северозападна България се усложнява.

В областите Силистра, Търговище, Добрич, Шумен, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Монтана и Плевен има силни ветрове, нулева видимост и снегонавявания.

Именно поради усложняващата се зимна обстановка, по-рано днес бе спряно движението на камионите над 12 тона по републиканските пътища.

Без ограничение за тежкотоварния трафик е движението по автомагистралите „Марица“, „Струма“, „Люлин“, „Тракия“ от София до пътен възел „Зимница“ и от София до Калотина.

За всички превозни средства е спряно движението по АМ „Тракия“ в участъка от пътен възел „Зимница“ (в района на Ямбол) до Бургас и по Подбалканския път I-6 от „Петолъчката“ до Бургас. Алтернативният маршрут е през Елхово - Болярово.

Критична е обстановката в областите Варна, Бургас, Търговище и Шумен. За всички превозни средства е ограничено движението по пътищата в област Варна.

Заради силен вятър и навявания са затворени за всички превозни средства второкласната и третокласна пътна мрежа на територията на област Шумен, както и третокласните пътища в областите Търговище и Бургас.

В Бургаска област само за леки коли са отворени за движение пътя Бургас - Малко Търново и Бургас - Царево и Бургас - Средец - Елхово.

Заради много силния ураганен вятър в област Добрич и с оглед безопасността на шофьорите в следващите часове може да се ограничава движението и за леките автомобили в областта.

За всички превозни средства са затворени проходите Ришки, Републиката, Обзорски, Айтоски, Троянски, Златишки и Върбишки.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че към 20:30 ч. има 78 населени места без електрическо захранване в района на Бургас, Варна и Сандански. 75 екипа на EVN работят за отстраняване на повредата в рамките на тази вечер.

От правителствената информационна служба съобщиха, че премиерът в оставка Бойко Борисов участва в оперативно заседание на Националния щаб за изпълнение на Националния план за защита при бедствия в Агенция „Пътна инфраструктура“. След 21.30 часа тази вечер Борисов ще даде повече подробности за състоянието със зимата в страната.

В съвещанието на щаба участваха Румяна Бъчварова, Лиляна Павлова, Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на АПИ инж. Дончо Атанасов, директорът на пожарната главен комисар Николай Николов, началникът на „Пътна полиция“ Бойко Рановски, генерал-лейтенант Пламен Атанасов, зам.-министрите на здравеопазването Ваньо Шарков и на земеделието Георги Костов, изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов и др.