Корабоплаването в българския участък по Дунав спря вчера в 12 часа. Заповедта бе издадена от директора на „Речен надзор“ към „Морска администрация“ капитан вътрешни водни пътища Иван Жеков след консулт с колегите си в румънската капитания. Забраната е за неопределено време и ще бъде в сила до подобряване на обстановката по реката. Дотогава по реката ще се пропускат само кораби за аварийно-спасителна дейност.
Мотивите за това решение е вървящият от река Тимок до Силистра ледоход с плътност над 70%, липсата на обозначителни знаци и ниското ниво, което вчера в Русе бе само 18 см. Нито един корабособственик не е предвидил и не е натоварил съдовете си за толкова малко газене и да се избегнат засядания измежду ледените късове, корабоплаването е спряно, обясни кап.Жеков. 
Същата мярка вече е приложена в сръбския и румънския участък на реката, а в унгарски води има ограничения за корабите, посочи кап.Жеков. По думите му това предполага, че корабоплаването спира по цялото поречие на Дунав и затова на капитаните на кораби е препоръчано да не тръгват от местата, където са разтоварили или натоварили стоки.