Исках да си купя жилище за офис и се доверих. Имахме кратки срещи с Велислав на строежа и ми направи добро впечатление, дадох му първата вноска, но само за нея имам фактура. Това разказа пред съда Величка Д., която била измамена с 31 124 евро с обещание, че ще стане собственик на апартамент в строяща се кооперация в центъра на Русе.
Тя бе една от 6 свидетели в Русенския районен съд, където започна процесът срещу обвинения в имотна измама Велислав К. Той и вчера не седна на подсъдимата скамейка и бе представляван от адвоката си. 
48-годишният Велислав, който все още работи в Англия, е обвинен от прокуратурата, че през 2010 година като пълномощник на „Велмар Л 95 Казанджиев“ ЕООД е подмамил Величка П., която е платила, но не е получила жилище във въпросната кооперация. Пред съда жената разказа, че се свързала с предприемача, след като той й бил препоръчан от нейната позната Милка Т. Подписали предварителен договор и по този договор Величка платила цялата сума или 61 000 лева. 
Строежът растеше бързо в началото, докато в един момент забелязах, че по обекта няма строители. Велислав не си вдигаше телефона, за да разбера какво се случва, каза още измамената жена. Големият стрес дошъл, след като опитала да присъства на събрание на собствениците на кооперацията, когато й казали, че няма място сред тях, защото не е собственик на апартамент в блока.
По думите на свидетелката Милка Т., тя и Велислав имали бизнес отношения. Говореше се, че апартаментът, който Величка е купила, има друг собственик, но пред мен Велислав казваше, че няма проблем, разказа Милка. По договорка, нейната фирма поставила ел. инсталацията в кооперацията. Милка купила офис там. Тя и останалите 10 собственици получили сградата недовършена и с общи усилия доплатили на фирми, които да приключат с довършителните работи. Направихме си „Етажна собственост“, каза още дамата. 
Ваня Я. е бивша счетоводителка във фирмата, на която Велислав бил пълномощник. Работила в периода от 2006-2012 година. Обработвахме данъчни декларации, не се сещам да съм осчетоводявала приходно-касови ордери, подготвяхме годишни отчети, каза тя. Решила да напусне работа, след като през последната година не получила нито лев възнаграждение за труда си.
От разпита на останалите свидетели стана ясно, че сред тях има завлечени от Велислав с пари. Той все още дължи на „бивши“ семейни приятели около 40 000 лева. От Николай Г. пък бащата на Велислав взел заем от около 8000 евро, но с подпис пред нотариус срещу ипотека. После Николай си получил парите от съдия-изпълнител.
Процесът срещу Велислав К. ще продължи в края на февруари, когато се очаква да бъдат разпитани нови свидетели, поискани от защитата.