Два съботни концерта на Биг Бенд Русе са предвидени в общинската културна програма за януари, стана ясно тези дни. Първият е насрочен за тази събота от 12 до 13 ч на естрадата на открито до хотел „Дунав“. Точно след седмица по същото време и на същото място пак ще има такъв концерт.
Как оркестърът ще свири навън в месеца, за който синоптиците са единодушни, че е месец с най-продължителен студ поне от 30 години насам, всеки който е стоял поне пет минути на място навън тези дни може да си представи сам. Според директорката на общинската дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова двата концерта се вписвали в програмата на ледения фестивал и щели да накарат жителите на града да се почувстват привлечени към градското оживление в празничния съботен ден. Освен това според Петрова прогнозите били през събота да се затопли, пък и музикантите щели да посвирят само 30-40 минути.
Онова, което Петрова нарича затопляне, според метеорологичните агенции се изразява в евентуално качване на максималните температури до цели 2 градуса над нулата. 
Изглежда вледеняващата идея за „привличане към градското оживление“ не се оценява по достойнство от музикантите.
Диригентът на Биг Бенд Русе Димчо Рубчев се надява съботният концерт да бъде отменен. За същото обеща да лобира и директорът на общинското предприятие „Русе арт“ Мариан Савов - оркестърът е част от предприятието. Замисляме с Биг Бенда голям концерт в средата на февруари, не бихме рискували хората да се изпоразболеят, каза Савов. 
Самата Ирена Петрова все пак уточни, че „До събота все още има време, ще решаваме нещата в крачка“.