Забравена да гори свещ след романтична вечеря на младо семейство запали апартамент в 15-етажния блок „Лермонтов“ и евакуира половината му жители на улицата в ледената нощ срещу вторник. Благодарение на бързата намеса на огнеборци от Първа противопожарна служба пожарът се размина без жертви, но щетите в горялото жилище и в апартаментите под и над него са големи. Сигнал за пламъци на шестия етаж във високата жилищна сграда е получен в пожарната в 2.18 часа след полунощ. Обаждането е от собствениците на пламналия апартамент, които като видели огъня в кухнята, се облекли, грабнали си телефоните и излезли в коридора на блока да се обадят за помощ. В това време обаче металната врата се затръшнала от течението, секретната брава се заключила, а ключовете останали от вътрешната страна.
Шестима пожарникари с два автомобила и две полицейски патрулки пристигнаха за броени минути. Трима от униформените са качиха по най-бързия начин до горящото жилище и започнаха да разбиват вратата. Останалите изкачиха стъпалата с маркуч, но отварянето на жилището забави гасенето на огъня. Пламъците обхванаха терасата на шестия етаж, прехвърлиха се върху тентата и дограмата на седмия и започнаха да пълзят към горните етажи. 
Малко преди 3 часа вратата бе отворена след разбиване на касата. Огнеборците първо изнесоха извън блока две бутилки с пропан-бутан и с бързи действия не дадоха възможност на пламъците да достигнат до прекараната инсталация за природен газ в блока и всичко мина благополучно. 
Пламъците бяха локализирани само за 20 минути, но димът се стелеше дълго след това, като превзе коридорите в блока и започна да влиза през вратите в апартаментите над горящото жилище. Задушливи валма започнаха да се просмукват и през отдушниците в сервизните помещения. Мнозина от живеещите в блока се евакуираха при роднини в града, други дълго стояха пред блока, а тези, които останаха по домовете си, отвориха широко прозорците за проветряване при минус 16 градуса навън.
Установено бе, че младите съпрузи вечеряли на запалена свещ в кухнята, която не загасили преди лягане. Свещта изгоряла постепенно, огънят стигнал до масата, запалил я, после се прехвърлил върху пердето от изкуствена материя, което лумнало бързо и чак когато стъклото на прозореца паднало на пода на хиляди парченца заради високата температура, семейството се събудило. А като видяло пламъците в кухнята, се уплашило и хукнало навън.
Двата екипа огнеборци останаха да дежурят до жилището още един час, а отговорникът на единия екип инспектор Стойчо Николов от Първа пожарна служба започна да успокоява жителите в сградата, че страшното е отминало и да дава насоки за действие на тези, чиито апартаменти са застраховани.