Бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) и бивш съветник на президента Росен Плевнелиев - Димана Ранкова, е осъдила прокуратурата да й плати 48 000 лв. обезщетение заради водено срещу нея разследване. Това съобщи в понеделник вестник "Сега". Прокуратурата й дължи още 6400 лв. за адвокат, както и лихвите върху главницата на обезщетението.

Спечеленото дело е водено по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

Димана Ранкова е поискала обезщетение, защото в периода от февруари 2010 г. до юли 2014 г. е била незаконно обвинена в тежко умишлено престъпление. Обвинението срещу нея бе, че през лятото на 2006 г. като заместник-председател на КФН е дала положително становище на Централния депозитар за две борсови сделки с акции, от което могли да настъпят вредни последици.

Първоначално Софийската градска прокуратура е прекратила делото срещу Ранкова, което е потвърдено от апелативната прокуратура. Прокурор от Върховната касационна прокуратура обаче наредил разследването да продължи. Ранкова подаде оставка от КФН, след като постановлението на висшия прокурор стана достояние на Народното събрание.

След това от градската прокуратура за втори път са прекратили делото заради липса на престъпление, а от апелативната пак потвърдила. От ВКП отново отменили прекратяването. По това време Ранкова била съветник на президент по финансовата политика. След като постановлението на ВКП било пратено на държавния глава, тя се почувствала компрометирана и се оттеглила и от този пост, става ясно от съдебното решение.

След като години наред прокуратурата не внесе обвинителен акт срещу Ранкова, тя се възползва от правото си да поиска процесът да влезе в съда, или да бъде прекратен. През юли 2014 г. той е окончателно прекратен от съда. Разследването обаче навлича здравословни проблеми на Ранкова.

От прокуратурата се защитават, че нямало връзка между напускането й от КФН и президентството с воденото дело, както и че не то било причина за здравословните й проблеми. Съдът обаче не приема тези аргументи.

"Същността на повдигнатото й обвинение и изключителната настоятелност на върховната прокуратура то да бъде поддържано, са били достатъчни, за да бъде нейната работа подложена на постоянен коментар, а тя да бъде подозирана в некомпетентност и престъпни намерения", пише в решението на съда.