82 бездомници са настанени в приюта „Добрият самарянин“ на католическата благотворителна организация „Каритас“. В стаите леглата са 64, но в тези мразовити дни и нощи не можем да оставим никого навън, затова в приюта се слагат легла и в коридорите, каза изпълнителният директор на „Каритас“ Стефан Марков. 19 от настанените са жени, останалите са мъже, част от тях вече знаят адреса и идват сами, други докарваме по сигнали, уточни Марков. Справяме се със ситуацията, но ако от нещо имаме нужда, то е храна и... пространство! - коментира шефът на „Каритас“. Храна купува и самата благотворителна организация, продукти предоставят и от Българския червен кръст, но особено в тази кризисна ситуация в приюта не биха отказали на никого и дарения - на сготвена храна, на продукти или на пари, с които да се купят. 
Един от последните настанени в „Добрият самарянин“ е  бил докаран от доброволците на БЧК.
Няколко човека сме закарали в приюта, за един човек получихме сигнал от русенци, които ни съобщиха, че мъжът буквално бедства в къщичка в района на Русофилите, каза председателят на областната организация на БЧК д-р Руденко Йорданов. Той поясни, че кризиснатата трапезария на Червения кръст е работила до четири следобед и през почивните дни, за да могат хората в нужда не само да се нахранят и да пият горещ чай, но и да се сгреят. 
По принцип имаме готовност да посрещнем в трапезарията 30-40 човека, сега оттам минават 20-25 души, уточни д-р Йорданов. Обиколихме пътищата, аз минах през всички пунктове на изходите на Русе в посока Сливо поле, Бяла и Разград, засега няма инциденти, които да налагат нашата намеса, каза шефът на БЧК. Той поддържа постоянна връзка с патрулите на КАТ, с които има уговорка веднага да сигнализират червенокръстците,  ако забележат накой да бедства.
Много ни беше важно да осигурим с храна децата в нашия приют, за да сме спокойни, каза Руденко Йорданов.
В русенския клуб на организацията е оборудван резервен вариант на спасителен център с 12 легла с чаршафи и завивки - той ще влезе в действие, ако се наложи, да речем, автобус с деца или младежи да изчаква по-дълго от нормалното на граничния пункт Дунав мост. Осигурили сме и разриването на пътищата до нашия бедствен център в Пиргово, където има още легла и друго необходимо обзавеждане, уточни д-р Йорданов. Слава богу, засега няма такива тежки ситуации, добави той. И обясни, че още преди да започне неудържимият снеговалеж в БЧК са подготвили два екипа с по 10 доброволци,, които са в готовност да реагират. Засега се справяме само с 6 човека доброволци, каза докторът.