Сковаващ студ, сняг, пронизващ вятър, аварии, непроходими пътища и кризисни щабове за координиране на работата на всички нива. Това е заобикалящата ни четвърти ден картина, като най-тежка е ситуацията в малките общини.
Лютите студове ще продължат до края на седмицата, сочат прогнозите на три различни метеорологични служби. Пикът се очаква във вторник през нощта, когато в Русе се предвиждат от минус 11-14 до минус 19-20 градуса. Най-оптимистичното предвиждане е в неделя през деня да се затопли до плюс 1 градус, но през нощта отново да падне до минус 8-10. В съчетание с предвиждането в средата на седмицата пак да завали, не е изключено пълната блокада да се върне отново.   
За съжаление бялото бедствие ще се запомни с черна вест - 72-годишна жена от Щръклево починала на път за болницата в петък. Близките й потърсили помощ и обяснили, че посинява. Към селото, пътят към което по това време все още не е бил разчистен, веднаха се отправили противопожарен автомобил и линейка на Спешна помощ. По думите на директора на Центъра за спешна помощ в Русе д-р Пенка Бахчеванова екипът е пристигнал в регламентираното след подаването на сигнала време, но въпреки това болната издъхнала, най-вероятно от инфаркт.
Три дни няма кой да ни разчисти пътя и сме без хряб, сигнализира вчера в редакцията на „Утро“ мъж от Пухлево дере. Местността след Захарната фабрика, в която работят няколко фирми, е и постоянен адрес на петнайсетина души, които не могат да се измъкнат и да си напазаруват. 
Местността е недостъпна за почистващата техника - нямало улици, по които да влезе, така че хората ще трябва да се организират сами, препоръча Спасимир Димитров.
В голям хит в интернет се превърна една новина за поел в петък вечерта пеш от Бяла за Русе 46-годишен адвокат. Според информацята от областния кризисен щаб адвокатът пътувал в автобуса от София за Русе и след като рейсът бил спрян в Бяла, решил, че ще измине последните 50 км на собствен ход. Подаден бил сигнал на тел.112 и е започнало издирването му и храбрецът бил открит в района на Борово и откаран в беленската болница с измръзвания. Обяснението му било, че синът му имал имен ден и искал да се прибере в Русе.
Тази интригуващо звучаща история обаче не намери потвърждение отникъде. Спешна помощ не е ангажирана с превоз на такъв пациент, в болницата в Бяла също няма записан такъв случай.
Движението по пътищата продължава да е доста сложно, затова призивът да не се пътува без неотложна нужда остава актуален. По тази причина ваканцията на учениците бе удължена до сряда, но днес ще заседава щабът за борба с грипната епидемия и една от възможностите и да се вземе решение за допълнителното й удължаване.