Три от общините в Русенска област ще бъдат с удължена ваканция за учениците. Предвид сложната обстановка Регионалният инспекторат по образование е решил 9 и 10 януари да бъдат неучебни за децата от Бяла и Борово, а 9 януари – за Сливо поле.

Община Сливо поле е обявила бедствено положение, макар ситуацията да не е по-различна от останалите общини в региона. Законът дава това право на кмета Валентин Атанасов, който съобщи, че все още има населени места без ток и вода, а поради силните навявания машините на практика не могат да чистят. За населението е осигурен достатъчно хляб, а болните на хемодиализа са настанени в русенската болница.

Все още остават затворени пътищата от републиканската пътна мрежа, което на практика блокира достъпа до малките населени места. Без хляб в община Русе е село Семерджиево, съобщи кметът Пламен Стоилов. Взети са мерки необходимите количества да бъдат доставени своевременно. Заради прекъснатото електрозахранване все още има и села без вода, към които ще бъдат изпратени водоноски.

Поетапно електрозахранването се възстановява, но силният вятър, мокрият сняг и затрудненият достъп до електропроводите затруднява работата на екипите.

Междуселищните автобуси не се движат, пътува единствено автобусът по линията Русе-Букурещ. Няма спрени влакове, но се движат с голямо закъснение.

На граничния пункт Дунав мост не се пропускат товарни автомобили и в двете посоки. В момента има тир, който се е завъртял на румънския участък непосредствено преди влизането на моста, което е блокирало съоръжението и за леки автомобили. Има затруднения с извличането му, което на практика е спряло трафика по Дунав мост.