Доц. д-р Даниела Грозева, доктор на медицинските науки, е завършила Медицинския университет в София през 2006 г. След това две години работи в Кожния диспансер в Русе. През 2008 г. записва специализация по кожни и венерически болести, а след това и докторантура в Кожна клиника към Медицински университет-Плевен. Четири години по-късно придобива специалност и защитава докторска степен в областта на атопичния дерматит при деца. През 2013 г. се връща в Русе и заедно с лекарската си практика от юни започва да преподава в Русенския университет. От октомври миналата година е доцент в катедрата „Обществено здраве и здравни грижи“. Член е на Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество и Европейската академия по дерматология и венерология. Д-р Даниела Грозева продължава професията на родителите си - известните русенски лекари, дерматолога д-р Лилия Грозева и невролога д-р Тихомир Грозев.

- Д-р Грозева, за поредна година се включихте в Националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която се проведе за осми път в края на декември. Тя беше фокусирана върху професионалната алергия, възникваща в работната среда, в частност и алергиите към козметика. Доколко е сериозен този проблем?
- Стана по-сериозен през последните години, защото все повече сме заобиколени от много козметични продукти, жените все повече обръщат внимание на всякакви продукти за мазане, гримиране, почистване, бои за коса. Така че не е изненада, че алергичните прояви се засилват с годините. Горе-долу всеки втори или трети човек е страдал от някакъв тип алергична реакция. Да не говорим, че 10% от населението някога през живота си са имали контактна алергия по ръцете, която се води хенд екзема, екзема на ръцете, и е най-разпространеното кожно алергично заболяване. Като цяло алергичните заболявания зачестяват и това е свързано с урбанизацията на населението. Например очаква се през 2050 година всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с предразположение към атопичен дерматит. Сега честотата на това заболяване достига 25% сред децата. Нараства и заболеваемостта от уртикария или т.нар. копривна треска. Изобщо кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност.
- Кои козметични продукти са най-опасни в това отношение?
- Най-чести алергични реакции в последните години се наблюдават от боите за коса, защото там има една съставка - парафенилендиамин, която трябва да е до около 6%. В Германия и Франция например е забранена като състав на боите за коса, докато при нас я има. За да не се развива алергия или да се минимизира рискът от алергия, тя трябва да е под 2%, но стандартно е до 6%. Парафенилендиамин има и в боите за временните татуировки. И ако жена, която е алергична към боя за коса, си направи временна татуировка, също може да даде алергична реакция на мястото. Същата съставка я има и във фотографските проявители и плаки, както и в много други химични формули. И прояви ли се тази алергия, в ежедневието трябва да се внимава с всички препарати, които съдържат парафенилендиамин. Впрочем това важи за всички кожни алергии - да се избягва контакт с алергена.
- Извън козметичните продукти, кои вещества в бита най-често предизвикват алергични реакции?
- През последните няколко години никелът държи първата позиция сред най-често срещаните алергени. Той се съдържа в бижута, часовници, ключове, в кабзите на дънките или на обувките. Навсякъде където има никел, който има алергия към него на мястото на контакта дава алергична реакция - зачервяване, може да се появят и мехурчета. Банелите на сутиените, независимо че са през плат, също могат да дадат алергична реакция. Така че никелът е алерген, който създава голям проблем.
- Колко човека консултирахте по време на кампанията и какви са резултатите?
- 33 бяха прегледани, на 19 бяха направени тестове. По отношение на тестовете искам да уточня, че използвахме както специална серия с алергени от козметиката и фризьорството, така и европейската базова серия S-1000. Тя включва 30 алергена, сред които никел, кобалт, два парфюмни микса, защото много често има мъже и жени, които имат алергия към парфюми, също и различни смоли - например перувиански балсам, който го има в почти всички козметични кремове. Има тест и за неомицин - антибиотик, който често се прилага локално. При тестуването някои от 19-те пациенти показаха непоносимост към перувианския балсам, към бои за коса или бои за дрехи.
- Споменахте, че в базовата серия има тест и за често използван антибиотик. Срещат ли се антибиотици в козметиката?
- Не ми е известно. Медицинската козметика, която се продава в аптеките, минава през много строг контрол.
- Тоест, тя не би трябвало да предизвиква алергична реакция?
- Може да се появи алергична реакция, но тя ще е към някоя специфична съставка в козметиката. Принципно медицинската козметика е съобразена с тип проблемна кожа и е по-добър вариант за приложение от козметиката, която се прилага в дрогериите, особено ако човек има проблем. За да има алергия към нещо, трябва да има експозиция във времето. Например идват жени с тежки алергични реакции към боя за коса. Но казват: Аз с тази боя се боядисвам вече 10 години. Боядисва се, но през този период организмът е образувал антитела и в един момент започва да разпознава боята като чужда. Към парабенмиксовете също може да се отключи такава контактна алергия. Към ланолина също, към епоксидните смоли, които ги има в пластмасите например. Перувиански балсам има даже в някои пасти за зъби, защото той е тип смола и се ползва като по-добра измивна база. Всички тези вещества предизвикват контактна алергия.
- Какви са симптомите?
- На мястото на контакта може да има зачервяване, сърбеж, мехурчета, дискомфорт. Като се появят мехурчета, вече се говори за доста по-силна реакция. Ако има много по-тежка реакция, примерно от боя за коса при контакт със скалпа, може да се стигне до уртикариален обрив, подуване на устни. Всички алергични реакции могат да доведат до подуване, дори до анафилактичен шок може да се стигне. Не се знае как ще реагира организмът. И когато има такъв момент, трябва да се търси дерматолог и да се вземат мерки по преценка на специалиста. Принципно най-първото като лечение е избягването на контакта с алергена, ако се знае кой е той.