Снежната вълна и виелиците, които се очакват в цялата страна, този път няма да подминат Русе, сочи прогнозата на синоптиците от Хидрометеорологичната станция към АППД. 
Днес в града ще вали дъжд, който към вечерта ще премине в сняг и заради минусовите температури улиците и тротоарите ще се превърнат в ледени пързалки. Снеговалежът ще продължи и утре, когато дневните температури ще са около 0 градуса, но поривите на силния североизточен вятър ще достигат до 80 км/час, а това ще допринесе до образуване на преспи с дълбочина до 40 и повече см.
В събота виелиците ще стихнат, но дебелата снежна покривка ще се задържи поне до сряда, защото от събота температурите буквално се сриват. Тогава дневните ще бъдат минус 7, а нощните - минус 13. Неделя и понеделник ще бъдат най-студените дни - през деня термометрите ще показват минус 9-10 градуса, а през нощта - минус 16-18. Във вторник ще започне съвсем леко покачване на температурите, но те пак няма да надхвърлят минус 1 градус.
От четвъртък дневните температури вече ще са положителни, но нощните ще останат отрицателни. 
Заради лошото време МВР отново повтори призива си от днес до неделя да не се пътува с лични автомобили без изключителна нужда.
Има вероятност нахлуващите студове да образуват ледоход по Дунав. Условията за образуване на ледоход са ниско ниво на реката, което в момента е факт, както и продължително застудяване, каквато е синоптичната прогноза за следващите дни Това коментира директорът на Агенцията за проучване и поддържане на реката Павлин Цонев.
Речната практика показва, че за да се появи ледоход, трябва в продължение на 10 дни температурата на въздуха да е под минус 10 градуса, уточни Цонев. Така водата напълно ще се охлади и ще се появят ледени кристалчета и т.нар. шуга - ледена каша на повърхността на водата. След това ще има и крайбрежен лед, който предхожда и същинския ледоход по реката. Ако след очакваните 4-5 дни арктически студ настъпи затопляне, може и да не се достигнат условията за образуване на лед, допълни директорът на АППД.