Развитието на метеорологичната обстановка показва, че има вероятност най-засегнати да бъдат областите в Северна България и най-трудно да бъде на тези, които са в Североизточна България.

Има реална опасност от усложняване на обстановката и в някои от областите в Южна България, основно Смолян и Пазарджик. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

На заседанието на националния щаб днес е направен анализ на метеорологичната обстановка, заедно с експертите от НИМХ са определени към момента възможните рискови места и области. Информацията за най-засегнатите области е предварителна. Бъчварова каза, че ще следят на всеки 3 часа развитието на обстановката и ако се наложи ще правят корекции в прогнозите и мерките, които ще бъдат вземани. „Усилията ни са насочени към това да се организира цялата налична техника и да бъде на разположение, така че това да не се окаже проблем във връзка с решаване на конкретна ситуация”, заяви Бъчварова.

Хората ще се информират за развитието на метеорологичната обстановка и ще се дават указания за тяхното поведение в тази ситуация. ”Защото опитът ни от последните случаи показва, че това е една от най-ефективните мерки за справяне с трудности. Много разчитаме гражданите да се съобразяват с указанията“, заяви Румяна Бъчварова.

АПИ ще информира своевременно за затварянето на пътища с цел превенция.