Ивановските скални църкви и Мадарският конник са двата центъра в проекта „Средновековно световно наследство в Североизточна България“, финансиран от Фонда за културно наследство на ЮНЕСКО. Идеята датира от 2014 г., а преди дни е подписан договорът между музеите в Русе, Шумен и Исперих, като водещ партньор е шуменският музей. 
Най-важното събитие в проекта е пътуващата конференция през пролетта на 2017 г., на която ще си дадат среща експерти от различни области на наследството. Водещи лектори ще бъдат италианският архитект Пиетро Лауреано, едно от главните действащи лица при избора на град европейска столица на културата на Ботуша през 2019 г., и Ирина Оберлендер-Търнувяну, експерт по наследство и култура в администрацията на румънския президент. Чуждестранни и български експерти ще посетят Русе и скалните църкви, Исперих и тракийската гробница при Свещари, както и Мадарския конник и Шумен, а фокусът на специалистите ще бъде ефективното управление на наследството, споделянето на миналото и неговата интерпретация в икономиката на преживяването.
Подготвя се брошура на пет езика за обектите на ЮНЕСКО в Североизточна България - Мадарския конник, Ивановски скални църкви, царската гробница в с. Свещари, като целта е трите световни паметника да бъдат представени в общ туристически маршрут. Предстои изготвяне на образователна игра с магнитни пъзели за най-малките посетители.